Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Japonia ar putea contribui la reducerea amenințării nord-coreene

6 sep. 2017,, 19:30   Externe
1953 0

Unii factori de decizie în politica militară de la Tokyo sînt de părere că a venit timpul ca Japonia să-și regîndească angajamentul de a exclude folosirea armelor nucleare.

Să permită amplasarea de armament atomic american pe teritoriul său, pe fondul escaladării tensiunilor legate de programul nuclear nord-coreean, relatează miercuri agenția Reuters.

Japonia — singura țară din lume care a fost ținta unui atac cu armă atomică — s-a angajat acum cinci decenii să nu dețină, să nu producă și să nu permită amplasarea de arme nucleare pe teritoriul său.

"Poate că e timpul ca aceste trei principii ale noastre să devină două", a declarat pentru Reuters un înalt strateg militar care a dorit să i se păstreze anonimatul, făcînd astfel aluzie la acceptarea de arme nucleare pe teritoriul țării.

Săptămîna trecută, Coreea de Nord a testat o rachetă balistică deasupra Japoniei, iar duminică a testat o bombă nucleară cu o putere estimată de zece ori mai mare decît a celei lansate de SUA deasupra Hiroshimei, în 1945.


Or, prin acceptarea instalării de armament nuclear american pe teritoriul său, Japonia ar putea determina China — singurul aliat important al Coreei de Nord — să facă mai mult pentru a ține sub control statul vecin, dînd de înțeles că provocările nord-coreene care amenință statele învecinate și destabilizează regiunea vor avea "consecințe", a explicat responsabilul citat.

Fostul ministru nipon al apărării Shigeru Ishiba a stîrnit o controversă miercuri întrebînd dacă țara sa se poate aștepta să rămînă sub "umbrela nucleară" a SUA și în același timp să-și respecte în continuare principiile nenucleare. "Este corect să nu discutăm despre asta?" — a remarcat Ishiba în timpul unui interviu televizat.

"Nu avem niciun plan de a începe o discuție privind cele trei principii nenucleare", a precizat ulterior pentru presă secretarul general al guvernului de la Tokyo, Yoshihide Suga.

Totuși, creșterea amenințării din partea Phenianului ar putea schimba lucrurile, apreciază experții. "Prin simplul fapt de a ridica problema celor trei principii, Japonia va determina SUA și China să ia măsuri. (...) Este medicamentul de care are nevoie China pentru a o face să ia măsuri împotriva Coreii de Nord", a spus Takashi Kawakami, expert în securitate la Universitatea particulară Takushoku de la Tokyo.

În timpul campaniei electorale de anul trecut, actualul președinte american Donald Trump a criticat Japonia și Coreea de Sud pentru bugetul insuficient alocat apărării, iar marți a afirmat că este gata să vîndă Seulului arme în valoare de mai multe miliarde de dolari și să renunțe la limitele impuse în ce privește volumul livrărilor pe care le poate face Washingtonul în acest sens.

Dar, în ce privește Japonia, a permite desfășurarea de armament nuclear american pe teritoriul său ar fi un gest foarte riscant sub aspect politic pentru premierul Shinzo Abe, mai ales pe fondul recentelor suspiciuni de favoritism care i-au afectat popularitatea. În același timp, un eventual gest al autorităților nipone în direcția relaxării celor trei principii nenucleare nu înseamnă că Japonia se va dota cu o armă atomică de producție proprie, în pofida capacităților sale tehnice, menționează o serie de experți.

"Tokyo dispune de un program nuclear civil, de materiale fisionabile și de tehnologiile militare necesare și ar putea, probabil, să-și dezvolte un mic arsenal de dispozitive nucleare în decurs de un an, dacă ar avea motive să o facă", a indicat Emily Chorley, expertă în arme nucleare la IHS Janes.

Aceasta ar obliga însă Japonia să-și renege angajamentele de neproliferare nucleară și ar putea afecta profund alianțele Washingtonului și poziția de forță de care se bucură acesta în Asia. O astfel de evoluție "ar semnala că japonezii nu mai au încredere în capacitatea de descurajare a SUA și în alianța lor", a mai explicat un fost înalt responsabil militar american care a dorit să i se păstreze anonimatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?