X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ministerul Finanţelor a obţinut în buget 209 mil. lei din plasarea VMS

6 sep. 2017,, 16:50   Economie
2099 0

Indicele rentabilităţii valorilor mobiliare de stat (VMS) continuă să scadă lent. La licitaţia de marţi, 5 septembrie, Ministerul Finanţelor a plasat hîrtii de valoare în sumă de 209 milioane de lei.


Emitentul a propus spre plasare 170 mil. lei. Cererea băncilor la VMS a depăşit 348 mil. lei, fiind cu 27 mil. lei mai mare decît cea de la licitaţia precedentă. Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 6,19-6,5%, fiind puţin mai mic comparativ cu rentabilitatea de săptămîna trecută, cînd aceasta constituia 6,26-6,63%.

Solicitaţi să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că situaţia curentă de pe piaţa financiară determină faptul că ratele VMS se vor diminua şi în continuare.

"În primul rînd, acest fapt este determinat de ritmul mai lent al inflaţiei, a cărei scădere atrage după sine reducerea costului banilor pe piaţă. De exemplu, Banca Naţională, care la sfîrşit de august a diminuat rata de bază cu 5%, a diminuat şi rentabilitatea băncilor pe care regulatorul le-o achită regulat pentru nivelul înalt de rezervare a banilor din volumul de resurse financiare atrase pe piaţă în monedă naţională şi în valută străină, în special în dolari SUA şi euro", a spus un interlocutor.

El a remarcat că pentru nivelul destul de "înalt" de rezervare – 40% în lei moldoveneşti şi 14% în valută străină – băncile primesc de la BNM deja numai 4,5%.

"Teoretic, acest lucru ar trebui să determine băncile să caute alte segmente pentru plasarea activelor cu o dobîndă mai mare. VMS reprezintă în acest sens instrumentul de pe piaţă cu cele mai mici riscuri. Rentabilitatea acestora este mai mare, deşi se menţine tendinţa de scădere", a spus participantul pieţei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?