Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ultima oră! Percheziții la Vama Leușeni: un ȘEF de post a fost reținut

6 sep. 2017,, 11:54   Societate
11271 2

Şeful postului de control fitosanitar Leuşeni a fost reţinut cu puţin timp în urmă, după ce au avut loc percheziţii atît la domiciliul acestuia, cît şi la biroul lui de serviciu.

Informația a fost confirmată pentru NOI.md de către șefa Serviciului de presă al Centrului Național Anticorupție (CNA), Angela Starinschi.

Potrivit ei, funcţionarul este bănuit de abuz în serviciu și îmbogăţire ilicită.

Procurorii anticorupţie şi cei ai CNA au constatat mai multe cazuri de percepere a taxelor de protecţie de la diferiţi agenţi economici care erau somaţi să plătească diferite sume de bani pentru a scăpa de controlul mărfurilor importate.

Alături de şeful de la ANSA a mai fost reţinut şi reprezentantul unui agent economic, care este suspectat de corupere activă.


Potrivit materialelor cauzei penale, şeful Postului control fitosanitar Leușeni, folosind situația de serviciu, ar fi dat indicații ilicite medicilor veterinari şi fitosanitari din subordine, ordonîndu-le să creeze impedimente neîntemeiate agenților economici care importă în Republica Moldova produse alimentare, cu scopul de a-i determina pe aceştia să-i solicite ajutorul personal. Ulterior, după ce discuta cu agenţii economici, funcţionarul îi condiţiona să-i achite diferite sume de bani pentru a soluţiona problema.

În procesul investigării cazului, s-a constatat că şeful postului control fitosanitar primea regulat diferite sume de bani pentru fiecare partidă de produse alimentare importate pe parcursul săptămînii prin postul vamal Leuşeni, dar şi prin posturi vamale Tudora şi Criva. Astfel, în privinţa funcţionarului a fost pornită o urmărire penală pentru corupere activă, fiind acumulate probe privind perceperea sistematică a unor plăţi de la un şir de agenți economici. Acestea ar fi fost achitate sub formă de „salariu” sau „taxă de protecţie”, cadouri preţioase etc.

De asemenea, în privinţa funcţionarului menţionat se documentează şi componenţa de înfracţiune prevăzută de art.3302 alin.(1) Cod penal - îmbogăţirea ilicită.

În prezent, şeful postului control fitosanitar este reţinut pentru 72 de ore şi se află în custodia CNA. Tot astăzi, a fost reţinut şi unul dintre reprezentanţii agentului economic care achitau regulat mită. Ultimul este cercetat pentru corupere activă.

Cazul se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?