X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Filip îl înfruntă pe Dodon: „Militarii moldoveni vor merge în Ucraina”

6 sep. 2017,, 09:47   Politică
5202 17

Update (09:47): Guvernul a aprobat o hotărîre prin care permite militarilor moldoveni să participe la exercițiul multinațional „Rapid Trident”, care va avea loc în perioada 7-23 septembrie la Centrul de instruire militară "Iavoriov" din Ucraina.

„Pentru a curma speculațiile acest subiect vă amintesc tuturor că Guvernul prin lege este obligat să asigure creșterea capabilității Armatei Naționale și iată din acest considerente venim cu această hotărîre de guvern.

Nu văd temeiuri în a refuzat participarea militarilor la instruiri, doar dacă vrei să slăbești Armata”, a menționat Filip.

Premierul a dat indicații subalternilor să analizeze minuțios legislația în vigoare pentru a nu admite astfel de blocaje pe viitor.

09:32 - Șeful Executivului dezaprobă decizia președintelui Igor Dodon prin care a fost interzisă participarea unui contingent de militari moldoveni la exerciții militare în Ucraina, informează NOI.md.


Pavel Filip a propus includerea pe ordinea de zi a ședinței de Guvern a unei hotărîri prin care să fie permisă participarea militarilor moldoveni. Premierul a declarat că nu există argumente plauzibile pentru a bloca participarea militarilor moldoveni. „Nimeni nu-și dorește să aibă o armată neinstruită”, a precizat el.

„Nu este un secret pentru nimeni că în mare parte bugetul pentru aplicații militare și pentru instruiri constituie peste 80 la sută din ajutorul partenerilor noștri. Iată neparticiparea la aceste cinci aplicații ar constitui peste 5 milioane de lei. Eu nu pot înțelege care sînt argumentele de interzicere militarilor noștri să participe la exerciții militare multinaționale. Nimeni nu dorește să aibă o armată slabă, fără capacități și neinstruită. Trebuie să clarificăm această situație și propun să introducem suplimentar pe ordinea de zi o hotărîre de Guvern prin care să permitem participarea militarilor noștri la exerciții în Ucraina și astfel să deblocăm această situație”, a declarat premierul.

Igor Dodon a respins recent inițiativa Ministerului Apărării privind participarea a 57 de militari moldoveni la un stagiu de pregătire în Ucraina. Exercițiul multinațional „Rapid Trident” va avea loc în perioada 7-23 septembrie la Centrul de instruire militară "Iavoriov".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?