Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Galbur: Vom cere examinarea retragerii trupelor ruse din Moldova

5 sep. 2017,, 15:00   Politică
3710 14

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a reiterat intenţia Chişinăului de a solicita ONU să includă în agenda celei de-a 72-a sesiunii a Adunării Generale ONU, care începe la 12 septembrie, chestiunea privind retragerea trupelor ruse din Moldova.


Potrivit unui comunicat al MAEIE, el a vorbit despre acest lucru la întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Slovace, Miroslav Lajcak, ales în calitate de preşedinte al sesiunii a 72-a a Adunării Generale ONU. Întrevederea a avut loc ieri, în marja Forumului Strategic de la Bled (Slovenia).

"Ministrul Galbur a prezentat argumentele ce au stat la baza solicitării RM de a include pe agenda sesiunii a 72-a a subiectul dedicat retragerii forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova", se arată în comunicat.

Vicepremierul şi-a exprimat speranţa că acest pas "va permite examinarea, de o manieră constructivă, pe platforma ONU, a chestiunii staţionării ilegale a trupelor ruse pe teritoriul ţării în ultimii 25 de ani".

Şeful diplomaţiei moldovene a subliniat că "Republica Moldova susţine priorităţile preşedintelui ales şi va coopera de o manieră eficientă pentru atingerea acestor obiective".

Miroslav Lajcak cunoaşte bine situaţia din Moldova şi problema transnistreană. El a fost de mai multe ori la Chişinău şi Tiraspol, fiind reprezentantul UE la negocierile în reglementarea transnistreană în formatul "5+2". În anul 2019 Slovacia va prelua preşedinţia în OSCE.

La sfîrşitul lunii august reprezentantul special al Moldovei la ONU, Victor Moraru, a anunţat că Chişinăul a transmis un demers la ONU prin care solicită să includă în agenda sesiunii chestiunea privind retragerea trupelor ruse din Transnistria. Ambasadorul Moldovei la Moscova, Andrei Neguţa, a fost convocat la MAE al Rusiei, unde a fost anunţat că această acţiune a Chişinăului "este o măsură neprietenoasă şi provocatoare" şi a îndemnat autorităţile de la Chişinău să renunţe la această intenţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?