X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dezbateri ale partidelor de guvernare privind retragerea trupelor rusești

5 sep. 2017,, 08:52   Politică
6885 16

Reprezentanţii partidelor de guvernare şi de opoziţie au discutat în cadrul unor dezbateri publice avantajele şi riscurile retragerii trupelor ruse din Transnistria

Dezbaterile de luni au avut loc în baza declaraţiei parlamentului privind retragerea trupelor ruse din stînga Nistrului şi a demersului Chişinăului privind includerea acestui subiect pe agenda de lucru a celei de-a 72-a sesiunii a Adunării Generale a ONU.

Deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, a menţionat că "declaraţia Parlamentului reiterează poziţia Moldovei la care nu a renunţat niciodată în toţi anii de independenţă a sa.

"Desigur, aceasta este o decizie politică, dar ea corespunde pe deplin legislaţiei republicii şi normelor dreptului internaţional. Toate forţele politice ale Republicii trebuie să-şi concentreze eforturile pentru a găsi un consens, pentru a opri, în cele din urmă, umilinţa Moldovei pe arena internaţională. Guvernarea de astăzi acţionează mult mai îndrăzneţ decît predecesorii săi", a spus el.

Deputatul Partidului Socialiştilor, Vladimir Ţurcan, şi-a exprimat temerea că apelarea la ONU "va duce, în cel mai bun caz, la îngheţarea în continuare a conflictului transnistrean pentru mulţi ani".

"Pentru a rezolva într-adevăr această problemă, autorităţile republicii ar trebui să îmbunătăţească în mod semnificativ calitatea vieţii cetăţenilor de pe malul drept al Nistrului, să îmbunătăţească dezvoltarea economică a ţării. Astfel, locuitorii din stînga Nistrului vor înţelege ei înşişi beneficiile reintegrării. Iar astfel de declaraţii nu rezolvă nimic, ci creează probleme suplimentare pentru stat", consideră el.

Potrivit reprezentantului Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (DA), Dinu Plîngău, "guvernarea actuală nu este interesată de soluţionarea problemei transnistrene şi nici nu este capabilă să integreze propria societate, de aceea doar schimbarea puterii ar putea duce la oarecare rezultate".

Reprezentantul partidului "Patrioţii Moldovei", Sergiu Perciune, a spus că "trupele ruseşti sînt o garanţie împotriva "românizării" şi privării de independenţă a republicii: numai Rusia poate ajuta într-adevăr Moldova în dezvoltarea socio-economică, iar pe SUA şi UE nu se poate conta".

Deputatul Partidului Liberal, Roman Boţan, a menţionat că "Moldova nu poate rezolva de una singură acest conflict, căci ea trebuie să intensifice cooperarea cu partenerii internaţionali".

"Declaraţia adoptată în Parlament se bazează pe decizia Curţii Constituţionale, iar Legea fundamentală a statului trebuie să o respecte fiecare", a subliniat el.

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan, şi-a exprimat opinia că, "dacă autorităţile ar fi într-adevăr interesate să rezolve conflictul, ar pregăti un plan de acţiune pe care să-l prezinte la ONU".

Autorul declaraţiei, Sergiu Sîrbu, a menţionat că "a fost deja pregătit un astfel de document, dar deocamdată nu a fost făcut public din motive de securitate".

La finele dezbaterii, participanţii au ajuns la un consens: "nimeni nu doreşte transformarea conflictului îngheţat într-un punct fierbinte".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?