Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Guvernul se pregăteşte să propună candidatura la funcţia de ministru al apărării

4 sep. 2017,, 17:50   Politică
4202 4

Guvernul se pregăteşte să-i propună preşedintelui candidatura la funcţia de ministru al apărării, scrie „Ziarul Naţional".


Potrivit informaţiilor ziarului, Partidul Democrat discută două candidaturi pentru această funcţie. Se presupune că prim-ministrul îl va înainta pe consilierul său în domeniul apărării, generalul de divizie Ion Coropcean. Acesta a activat mulţi ani la Ministerul Apărării, a fost şef al Statului Major al Armatei Naţionale din anul 1998, în iunie-iulie 2007 a fost ministru interimar al Apărării şi, de asemenea, a fost viceministru. În cazul în care Igor Dodon va respinge candidatura lui Coropcean, ar putea fi propusă candidatura generalului de brigadă Igor Cutie, actualul şef al Statului Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale.

Funcţia de ministru al Apărării a devenit vacantă la sfîrşitul lunii decembrie. Fostul ministru Anatol Şalaru a fost demis de preşedintele Igor Dodon la propunerea Guvernului. Iniţiativa de demitere a venit din partea liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care avea divergenţe cu Şalaru. Liberalii l-au propus în funcţia de ministru al Apărării pe fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu, însă preşedintele a respins candidatura. După ce Partidul Liberal a părăsit coaliţia de guvernare, funcţia de ministru a rămas vacantă. Interimatul funcţiei este exercitat de fostul liberal Gheorghe Galbura.

Anterior preşedintele Igor Dodon a declarat că nu va accepta candidatura prim-ministrului la funcţia de ministru al apărării, dacă acesta nu va fi un profesionist. Dodon a declarat că "ar fi normal ca ministrul apărării să fie numit la propunerea preşedintelui, care este comandantul suprem". Presa scria că Dodon ar vrea să-l numească în această funcţie pe generalul Victor Gaiciuc, care a mai fost ministru în perioada guvernării Partidului Comuniştilor. Se ştie că Gaiciuc este rudă cu Dodon şi îl susţine prin intermediul Uniunii Ofiţerilor în Rezervă, al cărei preşedinte este el. Pe 27 august, cu ocazia Zilei Independenţei, preşedintele Igor Dodon i-a înmînat lui Victor Gaiciuc cea mai înaltă distincţie a Moldovei - "Ordinul Republicii".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?