X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

La Tiraspol a fost deschisă şcoala militară „Suvorov”

4 sep. 2017,, 15:50   Societate
3219 1

Duminică, la Tiraspol a fost deschisă şcoala militară „Suvorov”, care, începînd de marţi, îşi va deschise uşile pentru 208 copii din clasele 5-9.


Ceremonia de inaugurare a început cu dezvelirea bustului comandantului rus Aleksandr Suvorov. Panglica a fost tăiată de preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, care a spus că în tinerii elevi „se pun mari speranţe”.

„Veţi primi o instruire bună şi veţi reveni la viaţa transnistreană fie cu epoleţi, fie în civil. Veţi fi instruiţi ideologic şi veţi înţelege clar ce înseamnă Transnistria”, a menţionat el, subliniind că prin deschiderea şcolii „se încheie formarea sistemului de învăţămînt şcolar şi universitar de pregătire a cadrelor pentru Ministerul Apărării şi pentru organele de drept ale republicii”.

În mesajul de felicitare al vicepremierului Rusiei, reprezentantului special al preşedintelui rus pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, căruia i s-a dat citire, se menţiona că „conducerea Transnistriei a făcut un pas istoric de a deschide această instituţie de învăţămînt în oraşul întemeiat de Suvorov”.

Potrivit lui, „legătura dintre generaţiile apărătorilor graniţei de sud-vest a Patriei noastre a devenit şi mai vizibilă”, subliniind că şcoala Suvorov din Tiraspol” va ocupa un loc în rîndul şcolilor Suvorov din Moscova şi Sankt-Petersburg, Tula şi Ulianovsk, Kazan şi Ekaterinburg, Tver, Ussuriisk, Perm şi Caucazul de Nord”.

Ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametşin, a menţionat că „este o mare onoare şi responsabilitate de a învăţa la o şcoală Suvorov”.

„Deschiderea şcolii este foarte oportună, căci astăzi elevii acestor şcoli sînt pregătiţi nu doar în scopuri militare, ci şi în serviciul civil”, a spus el, înmînînd conducerii instituţiei certificatul de obţinere a unui lot de calculatoare, precum şi a unui lot de literatură istorică şi militară.

În Transnistria a fost deschisă o şcoală Suvorov încă în anul 2015, printr-un decret al preşedintelui Evgheni Şevciuk, în baza „Şcolii republicane de cadeţi «Felix Dzerjinski» a MAI al RMN”. Aceasta purta numele mareşalului Gheorghe Jukov. Însă, odată cu venirea lui Krasnoselski la conducere, decretul predecesorului lui a fost anulat şi a fost creată o nouă şcoală într-un alt loc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?