Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Dodon: La 24 septembrie vor avea loc proteste în întreaga țară

4 sep. 2017,, 14:30   Politică
3280 5

Preşedintele Igor Dodon a declarat că la 24 septembrie vor avea loc acţiuni de protest în întreaga republică, dar nu şi la Chişinău. Declaraţia a fost făcută vineri seara, într-o emisiune la postul de televiziune NTV-Moldova.


Potrivit lui, acţiunile de protest programate pentru 24 septembrie "vor fi un preludiu pentru posibila înlăturare a guvernării actuale". El a amintit că autorităţile actuale au anulat prin intermediul Curţii Constituţionale referendumul consultativ iniţiat de preşedinte pe marginea unor chestiuni importante pentru ţară. Referendumul urma să aibă loc la 24 septembrie.

"În această zi noi vom desfăşura acţiuni de protest împotriva guvernării actuale, împotriva coaliţiei de la guvernare şi Partidului Democrat. Deocamdată nu am decis cum vor avea loc aceste mitinguri de protest, la care se preconizează să fie adoptată o rezoluţie pe marginea chestiunilor ce au fost propuse pentru referendum. Posibil că mitingurile vor avea loc în fiecare raion sau în regiuni", a spus Dodon.

Potrivit lui, la 24 septembrie nu vor fi manifestaţii la Chişinău, după cum era planificat anterior.

„Consider că nu există niciun sens să aducem coruri care să cînte la Chişinău, aşa cum au făcut unele partide de opoziţie. Toţi s-au săturat de aşa ceva. Nu vreau să repet greşelile lui Vladimir Voronin, care a îndemnat la revoluţia de catifea, iar totul s-a terminat cu intonarea piesei "Ziua Victoriei" în piaţa din centrul Chişinăului. În acest caz nu va fi niciun fel de karaoke în centrul oraşului", a menţionat Dodon.

El a subliniat că acţiunile de protest vor fi un avertisment pentru guvernare.

„Dacă nu vor trage concluziile de rigoare, nu exclud că, pînă la sfîrşitul anului, la Chişinău ar putea fi convocată Marea Adunare Naţională. Şi atunci preşedintele va ieşi împreună cu poporul şi va semna decretul corespunzător, în conformitate cu doleanţele poporului", a spus Dodon.

Răspunzînd la întrebări, el nu a exclus posibilitatea că acest lucru ar putea duce şi la răsturnarea forţată a guvernării.

„I-am spus încă anul trecut premierului Pavel Filip că în nouă din zece cazuri cei care au venit la guvernare în urma revoluţiei pleacă în acelaşi mod. Nu exclud o asemenea posibilitate, deşi nu vreau aşa ceva. Vrem menţinerea stabilităţii şi schimbarea democratică a puterii. Iar Marea Adunare Naţională o vom putea convoca dacă ne vor împinge la aceasta. adică dacă vom vedea că Partidul Democrat se pregăteşte de destabilizare, de provocarea unui conflict armat sau de alte scenarii asemănătoare. Atunci noi nu vom aştepta", a subliniat Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?