X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Părinții, impuși în continuare să achite taxe ilegale în grădinițe și școli

4 sep. 2017,, 12:20   Societate
5169 2

Asociația Obștească „Părinți Solidari” a lansat astăzi un apel la adresa părinților, prin care îi îndeamnă să nu achite taxele informale cerute în grădinițe și școli, precum și să denunțe cazurile de corupție, informează NOI.md.

ONG-ul atenționează că în instituțiile preșcolare de învățămînt s-a instituit un sistem ilegal de colectare a taxelor, prin intermediul căruia se acumulează circa un milion de lei anual per grădiniță. Potrivit Asociației, din acești bani se achită suplimente la salariile educatorilor, bucătarilor, paznicilor, precum și ale altor angajați. În acest sens, organizația îndeamnă părinții să fie mai prudenți în momentul în care li se cer taxe informale și să denunțe orice fel de abuzuri din partea administratorilor instituțiilor de învățămînt.

„Prin faptul că achitați aceste taxe ilegale, de fapt, înrăutățiți situația. Faptul că din acești bani se achită suplimente la salariu angajaților va duce la acoperirea ilegalităților comise. Sînt cazuri cînd directorii de școli și grădinițe care au salarii de 8000-10.000 de lei mai primesc supliment la salariu din contul sumelor colectate de părinți. De exemplu, într-o grădiniță de nivel mediu se acumulează în jur de 1 milion de lei pe an. Noi, părinții, împreună cu sistemul, am achitat un flux ilegal de bani în grădinițe”, a menționat Ala Revenco, fondatoarea AO „Părinți Solidari”.

Reprezentanții Asociației mai afirmă că fenomenul corupției în cadrul instituțiilor de învățămînt a luat amploare. Denunțarea tentativelor de estorcare a plăților informale de la părinți nu s-a soldat cu niciun rezultat pozitiv, mai afirmă ei. Pînă la ora actuală niciun director de instituție nu a fost demis pentru asemenea practici vicioase.

„Facem un apel către părinți să se trezească și să-și pună întrebări: cum se cheltuiesc acești bani? Haideți să mergem pe căi legale de soluționare a problemelor. Nu mai putem continua așa. În anul 2000 achitam noi bani pentru ca să nu plece profesorii, dar am ajuns în situația în care noi deja sîntem gata să plecăm din țară. Am tolerat tot acest sistem de corupție crezînd că facem bine, dar am făcut mai rău”, a mai relatat Ala Revenco.


Membrii ONG-ului s-au arătat nemulțumiți și de faptul că linia fierbinte a Ministerului Educației, special instituită pentru raportarea cazurilor de corupție din sistem, nu mai este funcțională. Asociația a cerut Ministerului să soluționeze în regim de urgență această problemă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?