Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Germenii din plante, sănătate din legume concentrate

19 aug. 2018,, 02:30   Externe
14009 0

Una dintre modalitățile cele mai eficiente de a obține o sănătate optimă este de a consuma alimente integrale, organice și germeni de cereale care, datorită proprietăților lor excepționale, pot oferi o nutriție de calitate.

Germenii permit obținerea celor mai mari beneficii ale unei plante sub forma cea mai concentrată. Atunci cînd veți cultiva proprii germeni de plante, veți obține un conținut ridicat de enzime proteolitice. Atunci cînd consumați alimente care nu conțin enzime digestive, corpul este forțat să le producă (în loc să producă enzimele pe care ar trebui să le producă). După o anumită perioadă de timp, capacitatea corpului de a produce enzimele necesare se corectează, odată cu capacitatea naturală a organismului de a combate bolile. Enzimele din alimentele germinate pot ajuta la înlocuirea enzimelor pe care corpul nu le-a mai produs.

Puteți cultiva chiar dumneavoastră acești germeni într-un mod ușor și accesibil, în propria casă. Germenii sînt o opțiune excelentă în timpul lunilor de iarnă, atunci cînd legumele și fructele proaspete nu sînt de sezon. Alt beneficiu principal al germenilor este acela că nu trebuie să-i gătiți.

Germenii se consumă cruzi, în general ca ingredient al unei salate de crudități sau ca adaos în diversele sucuri de legume preparate în casă. De asemenea, germenii se pot adăuga și la supe, ciorbe, tocănițe, paste, orez, dar în cazul în care se adaugă într-o mîncare gătită și nu crudă, germenii vor fi presărați doar la final, fără a fi preparați termic. Acest fel de a introduce germenii în dieta dumneavoastră va adăuga un plus de savoare și e sănătate mîncărurilor.

Miracolul dintr-o sămînță


Iată în continuare mențiunea care apare în publicația The World’s Healthiest Food (Cele mai sănătoase alimente din lume) referitor la germenii de cereale:

“Multe dintre alimentele pe care le consumăm își încep viața specifică de plantă sub formă de germene. “Germenii” sînt așadar forma în care sămînța se deschide prima oară și face rădăcini sau tulpini. Datorită faptului că etapa de creștere a germenii este unică în viața plantei, există un interes special vizavi de potențialele beneficii pentru sănătate care ar putea fi relaționate cu această etapă de creștere.

În general, germenii conțin concentrații mai mari ai anumitor nutrienți și antioxidanți cheie, atunci cînd se compară cu versiunea plantei complet mature.”

O alimentație bazată pe alimente integrale, este fără îndoială una din modalitățile cele mai eficiente pentru a preveni bolile și a obține o sănătate optimă, iar germenii de cereale pot oferi nivele ridicate de nutriție.

Germenii de brocoli, lucernă, ridichi, floarea-soarelui sau de grîu oferă numeroase beneficii și au efecte optime asupra sănătății.

Germenii - un aliment ideal care se poate cultiva în spații reduse

Germenii sînt un autentic super aliment pe care multe persoane îl ignoră sau pe care nu știu să-l includă în alimentația zilnică. Pe lîngă un profil nutrițional superior, germenii pot fi cultivați cu ușurință dacă locuiți într-un apartament, deoarece nu este nevoie pentru cultivarea acestora de o grădină. În timpul germinării, mineralele, precum calciul și magneziul, se unesc cu proteinele, făcîndu-le astfel biodisponibile. Pe de altă parte, atît calitatea proteinei cît și conținutul de fibre din fasole, nuci, semințe și cereale integrale îmbunătățesc procesul de germinare. Conținutul de vitamine și acizi grași esențiali cresc de asemenea foarte tare în timpul procesului de germinare.

Semințele de creson, de floarea soarelui, de brocoli, de ridichi, de schinduf, de rucola, etc. fac parte din lista semințelor care pot germina și fiecare dintre acești germeni au aproximativ de 30 de ori mai mulți nutrienți decît legumele organice. Așa cum s-a menționat anterior, mulți germeni conțin de asemenea compuși avînd proprietăți anticancerigene și de detoxifiere. În termeni generali, germenii au următoarele proprietăți benefice:

- Ajută la regenerarea celulară;

- Sunt o sursă puternică de antioxidanți, minerale, vitamine și enzime care protejează împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi;

- Au efect alcalinizant în corp, care se știe că protejează împotriva bolilor, inclusiv de cancer (deoarece multe tumori sînt acide);

- Sunt foarte bogați în oxigen, care de asemenea ajută la protejarea contra creșterii anormale a celulelor, virusurilor și bacteriilor care nu pot supraviețui într-un mediu bogat în oxigen.

Germenii – oferă numeroși nutrienți de calitate

Germenii de cereale sînt într-adevăr mici ca dimensiuni, însă au efecte maxime asupra stării de sănătate și vitalitate a organismului. Germenii sînt o adevărată “bombă” nutritivă, care include vitamine, minerale, antioxidanți și enzime care ajută la protejarea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

De exemplu, din punct de vedere a nutrienților - incluzînd potasiu, fibre, proteine, calciu, fier, tiamină, riboflavină, niacină, acid folic, zinc și vitaminele A, B6, B12, C, D, E y K - cresonul (sau năsturelul) a ieșit pe primul loc într-un studiu recent, efectuat de cercetătorii americani, intitulat “Defining Powerhouse Fruits and Vegetables: A Nutrient Density Approach” (Definirea fructelor și legumelor: o focalizare directă asupra densității nutriționale).

La rîndul lor, germenii de floarea-soarelui și cei de mazăre sînt de 30 de ori mai nutritivi decît legumele respective. În plus, semințele germinate de floarea soarelui conțin grăsimi sănătoase, acizi grași esențiali și fibre – toate fiind elemente importante pentru o sănătate optimă.

Germenii de lucernă

Germenii de lucernă sînt o sursă bună de vitamine A, B, C, D, E, F și K; sînt indicați mai ales în perioada sarcinii sau în carenţele de calciu (calciul din aceşti germeni se asimilează mult mai ușor decît din suplimentele obișnuite), în cazurile de slăbiciune şi îmbătrînire prematură;

Germenii de grîu

Germenii de grîu sînt bogați în vitaminele B, C, E și multe minerale:
fier, zinc, magneziu, calciu, seleniu şi mangan. Germenii de grîu sînt de asemenea, o sursă importantă de acizi grași omega-3 care scad colesterolul, împiedică apariția inflamațiilor şi protejează creierul. Astfel, germenii de grîu combat riscul de a suferi de anxietate şi, în plus, îmbunătățesc starea de spirit;

Germenii de fasole mung

Germenii de fasole mung sînt o sursă bună de proteine, fibre și vitaminele C și A;

Germenii de linte

Germenii de linte conțin un procent de 26% de proteine și pot fi consumați fără să fie gătiți;

Germenii de varză de Bruxelles

Germenii de varză de Bruxelles sînt o sursă excelentă de fibre, magneziu, potasiu, colină, vitamine de tip B, antioxidanți și alte substanțe fitochimice care sînt benefice pentru sănătate;

Germenii de floarea-soarelui

Germenii de floarea-soarelui conțin proteine de cea mai bună calitate, fier și clorofilă, care ajută la dezintoxicarea sîngelui și a ficatului.

Principalele motive pentru a consuma germeni de cereale

Multe dintre beneficiile germenilor de cereale sînt relaționate cu faptul că, în faza lor inițială de creștere, plantele conțin cantități mai concentrate de nutrienți. Prin urmare, este necesar să se consume mai puțini germeni, în termeni de cantitate, în comparație cu versiunea matură a plantei. De exemplu, cînd se germinează semințele, se obține:

  • Un conținut bogat de vitamine. În unele semințe, conținutul de vitamine crește pînă la 20 de ori în timpul procesului de germinare, iar în altele, chiar mai mult. De exemplu, vitamina B1 conținută în fasolea mung, crește cu un procent de 285% cînd germinează, vitamina B2 crește cu 515%, iar vitamina B3 (niacina) cu 256%.
  • Un conținut bogat de enzime: Germenii conțin aproximativ de 100 de ori mai multe enzime decît fructele și legumele proaspete. Aceste enzime îi permit corpului să extragă nivele mai mari de vitamine, minerale și alți nutrienți din celelalte alimente pe care le consumați împreună cu germenii.
  • Un conținut bogat de acizi grași esențiali și de fibre. Conținutul de acizi grași esențiali și de fibre crește de asemenea foarte mult în timpul procesului de germinare. Majoritatea persoanelor nu obțin suficiente fibre sau grăsimi sănătoase din alimentație pentru a avea o sănătate optimă, iar în acest sens, germenii pot fi o sursă excelentă de ambele.
  • O mai mare biodisponibilitate de minerale și de proteine. Cînd semințele încep să germineze, minerale precum calciu și magneziu se unesc cu proteinele din semințe, ceea ce determină ca ambele minerale și proteinele să fie mai disponibile și utilizabile pentru corp.

Pe lîngă beneficiile nutriționale superioare, germenii pot fi cultivați foarte ușor acasă. Atunci cînd îi cultivați dumneavoastră, preferați semințele organice pentru a nu fi expune la pesticide și la alte substanțe chimice dăunătoare.

Aveți nevoie de recipiente în care adăugaţi cantitatea dorită de seminţe - o lingură, două linguri, cît să va ajungă pentru cîteva zile. Clătiţi de două ori pe zi seminţele, scurgeţi apa. În timpul procesului de germinare se ţin recipientele la lumină şi la temperatura camerei. În 3-5 zile vă puteţi bucura de recolta proprie. Această modalitate este valabilă pentru toate seminţele.

Germenii sînt de asemenea unul din alimentele cele mai economice pe care le puteți cumpăra sau cultiva. Multe persoane afirmă că a mînca sănătos este un lux, deoarece alimentele sănătoase sînt scumpe, însă germenii sînt un aliment ieftin, așadar nu mai există scuze pentru a-i evita, mai ales dacă îi cultivați dumneavoastră. A-i cultiva acasă poate să reducă costul germenilor cu pînă 90%, în comparație cu costul de a-i cumpăra din magazin.

Toate beneficiile pentru sănătate ale germenilor de brocoli

Știința a demonstrat de nenumărate ori că mama natură este cel mai bun medic, iar mîncarea poate fi în multe cazuri, cel mai bun medicament.

Brocoli, de exemplu - și în special semințele germinate de brocoli, a fost relaționat cu o listă destul de impresionantă de beneficii pentru sănătate. Cercetările medicale au demonstrat că brocoli are capacitatea de a preveni o serie de probleme de sănătate, incluzînd:

- Hipertensiune

- Osteoartrită

- Cancer

- Boli cardiace

- Alergii

- Diabet

- Ulcere cauzate de helicobacter pilori

Germenii de brocoli pot ajuta la combaterea efectelor nocive a substanțelor ambientale contaminante

Cîteva dintre cercetările realizate asupra acestui "super aliment" sugerează faptul că germenii de brocoli poate ajuta la dezintoxicarea organismului de substanțe contaminante toxice. Conform unui raport publicat recent în Time Magazine:

"Germenii de brocoli în mod specific sînt o sursă importantă de glucorafanină, care crează sulforafan atunci cînd se mestecă sau se consumă. Acest compus accelerează capacitatea corpului de a se dezintoxica de diferiți contaminanți...”

Un studiu cu durata de trei luni a inclus aproximativ 300 de bărbați și femei din China care trăiesc într-o comunitate rurală în provincia Jiangsu.

Grupul de probă a băut zilnic o băutură preparată din apă sterilizată, ananas și suc de lămîie, dizolvat în pulbere liofilizată de brocoli. Grupul de control a băut același amestec fără adaosul de germeni.

După ce probele de sînge și de urină au fost recoltate, cercetătorii au descoperit că grupul de probă, care consumase pulbere din germeni de brocoli, a eliminat cantități mai mari din două substanțe cancerigene. Eliminarea benzenului a crescut de exemplu cu 61%, iar rata de eliminare a acroleinei a crescut cu 23%.

Benzenul se găsește în general în gazele de eșapament emanate de autovehicule, însă poate fi ingerat de asemenea prin băuturile carbogazoase, unde se formează pornind de la benzoatul de sare - utilizat ca conservant. Formele de acroleină proveni din descompunerea anumitor substanțe contaminante din aerul de interior, din cenușa materiei organice, precum tutunul și din arderea combustibililor precum benzina.

Germenii de brocoli conțin o serie de compuși excepționali pentru sănătate

Așa cum am menționat anterior, germenii proaspeți de brocoli sînt mult mai puternici decît un brocoli întreg. De exemplu, unele teste în care s-a folosit brocoli germinat de trei zile conține aproximativ de 100 sută de ori mai multă cantitate de glucorafanină - un compus chiomioprotector care se găsește într-un brocoli matur.

Germenii de brocoli sînt de asemenea o excelentă alternativă dacă nu vă place gustul sau mirosul de brocoli. Alt avantaj important al consumării germenilor de brocoli este acela că nu trebuie să-i gătiți deoarece se consumă cruzi, în salate, sucuri, sandviciuri, etc.

Așa cum s-a semnalat în studiul prezentat, compusul numit glucorafanină pare să aibă un efect protector împotriva substanțelor contaminante toxice, îmbunătățind capacitatea corpului de a le elimina. S-a demonstrat de asemenea că glucorafanina este protectoare contra cancerului. Alți compuși benefici pentru sănătate, prezenți în legumele crucifere precum germenii de brocoli (și brocoli matur) includ:

  • Glucorafanina care ajută la îmbunătățirea presiunii arteriale și la buna funcționare a rinichilor. Această substanță crește de asemenea cantitatea de enzime celulare care protejează împotriva daunelor moleculare datorită substanțelor chimice care cauzează cancerul.
  • Sulforafanul, care este un metabolit al glucorafaninei, s-a demonstrat că normalizează metilarea ADN-ului — o parte crucială a funcționării normale a celulelor care permite celulelor să aibă memorie. Sulforafanul este important de asemenea pentru reglarea expresiei genice și s-a descoperit că acest compus are un rol important în activarea a mai mult de 200 de gene diferite. Sulforafanul are în plus, proprietăți antidiabetice și antimicrobiene și poate distruge celulele cancerigene.
  • Isotiocianatul este un compus sulforafan specific, care are de asemenea multe beneficii contra cancerului, ceea ce determină sute de schimbări benefice în gene. Acest compus activează anumite gene care combat cancerul și stopează alte gene care favorizează creșterea tumorilor.

Un studiu realizat în 2008 a relevat că doar patru porții extra (echivalente cu aproximativ 10 bucăți) de brocoli pe săptămînă ar putea proteja bărbații de cancerul de prostată, în mare parte datorită activității anticancerigene a acestui compus.

Germenii de creson (năsturel) - alt superaliment pe care îl puteți introduce în alimentație

Cresonul este o plantă originară din teritoriul Iranului de azi. Ca plantă medicinală valoroasă, cresonul are un conținut ridicat de sulf, respectiv iod, care ambele sînt un excelent remediu pentru ameliorarea funcționării glandelor cu secreție internă. Iodul din compoziție este indispensabil bunei funcționări a tiroidei și celulelor nervoase. Cresonul mai conține vitaminele A, C, E, K și mineralele Ca, Fe, S.

Cu toate că germenii de brocoli conţin cantităţile cele mai ridicate de izotiocianaţi, și alte legume crucifere conțin de asemenea acest compus anticancerigen, inclusiv cresonul.

Cînd substanțele fitochimice precum sulforafanul sînt excluse din ecuație, în realitate cresonul ar putea conține cei mai mulți nutrienți — avînd un conținut mai ridicat de nutrienți chiar decît germenii de brocoli și de floarea soarelui.

Vitaminele A, C și K și fitonutrienții precum izotiocianații și gluconasturtina prezente în germenii de creson întăresc oasele, limitează daunele neuronale, combat infecțiile, ajută la menținerea sănătății țesutului conjunctiv și previn deficiența de fier.

Studii anterioare au descoperit de asemenea că un compus numit izotiocianat de feniletil (PEITC) din năsturel poate stopa dezvoltarea celulelor cancerigene în cazul cancerului de sîn și poate preveni deteriorarea ADN-ului din celule – la fel precum germenii de brocoli.

Unul dintre cele mai bune aspecte culinare ale cresonului este versatilitatea sa. Germenii de creson pot fi folosiți atît în salate cît și în sucuri verzi sau ca adaos la diverse mîncăruri gătite. Pot fi adăugați și în supe sau în sandviciuri pentru un plus de aromă picantă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?