Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

ONG-urile cer pedepsirea celor care sînt vinovați de decesul lui Andrei Brăguța

2 sep. 2017,, 11:30   Societate
3525 1

Un grup de ONG-uri solicită autorităților să investigheze și să pedepsească responsabilii în cazul tînărului decedat în închisoare, Andrei Brăguța.

Într-un apel public, organizațiile non-guvernamentale își exprimă indignarea față de faptul că autoritățile se eschivează să-și asume vreo responsabilitate pentru circumstanțele în care a fost aplicat arestul preventiv, pentru neacordarea serviciilor medicale adecvate, care au rezultat cu decesul tînărului aflat în custodia și responsabilitatea statului, transmite IPN.

Semnatarii constată cu regret că judecătorii admit în proporție de peste 90% demersurile procurorilor de aplicare a arestului preventiv și își motivează hotărîrea insuficient. În apel se menționează că Andrei Brăguța a fost reținut pe 15 august după un incident cu poliția de patrulare. Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, tînărul era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor. Pe 18 august, judecătorul i-a aplicat măsura arest pentru 30 de zile. Drept urmare, acesta a fost transferat din Izolatorul de detenție provizorie în Penitenciarul nr. 13.

ONG-urile menționează că de la apariția cazului în spațiul public, instituțiile de stat au făcut mai multe declarații contradictorii cu referință la circumstanțele în care persoana a fost reținută, starea de sănătate, circumstanțele transferului în cadrul mai multor instituții de detenție, dar și aplicarea violenței de către alți condamnați sau angajați ai Inspectoratului General al Poliției. Andrei Brăguța a decedat în Penitenciarul „Pruncul” pe 29 august. Semnatarii condamnă divulgarea de către instituțiile de stat a datelor cu caracter personal cu referință la starea de sănătate și ale circumstanțelor detenției tînărului. Această tactică concertată afectează demnitatea umană.

În apel se mai spune că pe 1 septembrie, Procuratura municipiului Chișinău a inițiat o cauză penală pe faptul vătămării intenționate grave a integrității corporale, soldate cu decesul victimei. Procuratura Generală investighează acțiunile şi inacțiunile factorilor de decizie ai instituțiilor de stat în custodia cărora s-a aflat victima și faptul că mai mulți angajați ai IGP au fost suspendați din funcție.

Organizațiile semnatare solicită Inspectoratului General de Poliție să inițieze imediat o anchetă internă și să aplice sancțiuni disciplinare tuturor celor implicați în tratamentul inuman și moartea tînărului și să informeze societatea, cît de curînd posibil, și periodic despre această investigație. Procuraturii Generale, ONG-urile îi cer să prezinte zilnic informații oficiale privind urmărirea penală inițiată, să efectueze o anchetă penală promptă cu privire la alegațiile de maltratare pe acest caz, cercetînd, în termeni cît mai restrînși, transparent, și eficient, toate circumstanțele, cu tragerea la răspundere a tuturor vinovaților de admitere a asemenea tratamente inumane și degradante în custodia statului. De asemenea, se cere dispunerea pornirii unei proceduri disciplinare în privința procurorilor care au gestionat cauza penală, dar și analiza oportunității de a porni urmărirea penale în privința judecătorului care a dispus plasarea unei persoane fără discernămînt în arest în Penitenciarul nr. 13.

Semnatarii apelului îi cer Consiliului Superior al Magistraturii să inițieze și să dispună inițierea unei proceduri disciplinare cu aplicarea unor sancțiuni dure judecătorului, care a emis mandatul de arest în privința unei persoane cu semne vizibile de dizabilitate mintală. Ministerul Justiției urmează să dispună desfășurarea unei anchete de serviciu în privința persoanelor care au gestionat plasarea lui Andrei Brăguța în celule comune, precum și pentru neacordarea asistenței medicale necesare. Totodată, Uniunea Avocaților, Comisia de Etică și Disciplină urmează să dispună pornirea unei proceduri disciplinare în privința avocaților care au asistat tînărul, în vederea stabilirii faptelor dacă aceștia au comis sau nu abateri disciplinare și au acordat asistență juridică calitativă și în întreg volum.

Printre semnatarii Apelului se numără Amnesty International Moldova,Asociația Presei Independente, AO Comunitatea „WatchDog.MD”,Asociația Obștească BIOS, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Promo-LEX, RCTV Memoria, Transparency International-Moldova și avocata Veronica Mihailov-Moraru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?