Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Forbes i-a numit pe cei mai influenți ruși ai secolului 20

2 sep. 2017,, 00:00   Externe
3039 0

Ediția rusească a revistei Forbes a publicat lista celor mai influenți 100 de ruși din ultimul secol. Aceasta include nu doar politicieni care au jucat un rol esențial în destinul țării, dar și oameni de știință, scriitori, sportivi și artiști.

Întocmirea listei a fost decisă în cadrul pregătirii pentru centenarul tipăririi primului număr al revistei. Redacția și experții i-au ales pe rușii care a avut un „impact enorm asupra economiei, afacerilor, științei, societății și politicii din 1917 pînă în 2017“.

Lista este publicată în ordine alfabetică, iar rezultatele votului cititorilor Forbes le-a prezentat sub formă de clasament, relatează RBC.

Pe locul întîi s-a plasat primul cosmonaut din lume, Iuri Gagarin (votat de 52% dintre cititori). El a reușit să-l depășească pe Iosif Stalin și pe actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin (cîte 44% dintre voturi).

Ei sînt urmați de actorul și cantautorul Vladimir Vîsoțki; omul de știință, fondatorul cosmonauticii practice Serghei Koroliov; liderul revoluției, Vladimir Lenin; mareșalul Uniunii Sovietice Gheorghi Jukov; inventatorul Mihail Kalașnikov; cofondatorul corporației Alphabet (Google) Serghei Brin; fondatorul bombei sovietice cu hidrogen, Andrei Saharov; precum și cofondatorul rețelei sociale ruse „VKontakte“ și creatorul mesageriei Telegram Pavel Durov.


De asemenea, în top 100 au mai intrat vedeta de balet Mihail Barîșnikov, regizorul Nikita Mihalkov, jucătorii de hochei Alexandr Ovecikin și Vladislav Tretiak, cîntăreața Alla Pugaciova și ex-ministrul Finanțelor Alexei Kudrin. Cel mai tînăr din listă este creatorul criptomonedei Ethereum, în vîrstă de 23 de ani, Vitalik Buterin.

În plus, Forbes le-a propus cititorilor să participe la elaborarea propriei liste a celor mai influenți compatrioți și a lansat un vot pe site.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?