X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Qatar nu-și va schimba politica în Siria

1 sep. 2017,, 21:00   Externe
2057 0

Președintele Bashar al-Assad "nu poate fi soluția în Siria" și tranziția "nu se va face cu el", a declarat vineri ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, revenind la linia tradițională a Parisului în această chestiune, relatează AFP.

"Nu putem construi pacea cu Al-Assad", a lansat Le Drian într-un interviu la postul de radio RTL, reiterînd mai vechea poziție a MAE francez.

"El nu poate fi soluția. Soluția constă în stabilirea împreună cu toți actorii a unui calendar de tranziție politică care să ducă la o nouă Constituție și la alegeri și această tranziție nu se poate face cu Bashar al-Assad, care și-a omorît o parte din popor", a subliniat șeful diplomației franceze.

Președintele Emmanuel Macron afirmase la începutul verii că a făcut 'un aggiornamento' ("o actualizare") asupra Siriei, adăugînd că nu vede un "succesor legitim" al lui Bashar al-Assad, șocînd prin această declarație opoziția siriană, pe care Parisul a susținut-o de la începutul războiului în 2011.

Macron a afirmat ulterior în repetate rînduri că Franța nu face din plecarea lui Al-Assad o condiție prealabilă pentru orice negociere și transformă lupta împotriva terorismului într-o prioritate, ceea ce se înscrie de fapt pe linia oficială franceză după atentatele de la Paris din 2015, pregătite în Siria.


"Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) va fi învins în Siria. De acum înainte ne vom afla în fața unui singur conflict, acela al războiului civil", a declarat Le Drian, mandatat de Macron să încerce formarea unui grup de contact cu privire la Siria pentru relansarea procesului politic aflat în impas.

Este timpul să facem acest lucru, a afirmat Le Drian, adăugînd că problema respectivă va fi ridicată la Adunarea Generală a ONU la sfîrșitul lunii septembrie.

Macron anunțase în luna iulie crearea acestui grup de contact, însă Parisul a rămas foarte evaziv în ceea ce privește componența sa, inclusiv dacă Iranul, un alt mare susținător al regimului sirian, ar putea face parte din acesta.

Din 2011, numeroase grupuri și formate au fost create în încercarea de a rezolva conflictul. În 2015 a fost constituit Grupul internațional de sprijin pentru Siria (GISS) care a reunit, pentru prima oară, toți actorii implicați în dosarul respectiv, inclusiv Iranul.

Acest grup s-a desființat după ofensiva sîngeroasă a regimului, cu sprijinul aliatului său rus, pentru recucerirea Alep la sfîrșitul anului 2016. Conflictul din Siria s-a soldat pînă acum cu peste 320.000 de morți și milioane de refugiați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?