X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Lavrov: Rusia, preocupată de acțiunile NATO în zona euroatlantică

1 sep. 2017,, 19:00   Externe
1906 0

Rusia este preocupată în legătură cu eforturile Organizației Tratatului Atlanticului de Nord privind schimbarea situației militare și politice în zona euroatlantică, a declarat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti.

"O îngrijorare deosebită suscită eforturile perseverente ale NATO privind schimbarea situației militare și politice în zona euroatlantice, inclusiv consolidarea prezenței militare și a infrastructurii sale în regiunile învecinate cu Rusia și, bineînțeles, crearea unui segment european al apărării antirachetă globale a SUA", a declarat Lavrov, într-un discurs susținut în fața studenților și profesorilor prestigiosului Institut de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO), cu ocazia începerii anului de învățămînt la 1 septembrie în Rusia.

"Cei care inițiază astfel de acțiuni neconstructive înțeleg deja că indiferent de evoluția evenimentelor legate de NATO, Rusia este capabilă să-și apere suveranitatea și securitatea", a declarat Lavrov, citat de agenția de presă TASS.

Potrivit ministrului rus, Rusia este o "țară responsabilă", atașată ferm declarațiilor adoptate în ultimii 20 de ani în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a Consiliului Rusia-NATO.

"Aceste declarații conțin dorința părților de a forma un spațiu de securitate egală în țările din zona euroatlantică și Eurasia, precum și asigurarea că niciuna dintre părți nu-și va consolida securitatea în detrimentul celeilalte", a afirmat Serghei Lavrov, exprimîndu-și regretul că toate aceste declarații au rămas doar pe hîrtie. "Toate încercările noastre de a le face obligatorii din punct de vedere juridic au fost respinse de partenerii noștri occidentali", a declarat el. "Sunt convins că, dacă securitatea indivizibilă și egală ar fi luat într-adevăr o formă obligatorie din punct de vedere juridic, atunci multe conflicte care sînt acum în Europa ar fi fost soluționate de mult timp", susține ministrul rus.


În opinia sa, acest lucru este valabil și pentru conflictele din Nagorno-Karabah și Transnistria. "Iar conflictul ucrainean nici nu ar fi existat", a adăugat el, potrivit TASS.

În acest context, presa de peste Prut amintește că Rusia și-a luat angajamentul, la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul, că își va retrage trupele și armamentul din Transnistria, dar nu și-a îndeplinit promisiunea decît în mică măsură, în ciuda apelurilor repetate pe care Chișinăul și organizațiile internaționale le-au făcut de atunci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?