Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Papa Francisc și Patriarhul Constantinopolului vin cu o rugaminte către liderii lumii

1 sep. 2017,, 23:00   Externe
2771 0

Papa Francisc și Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului au lansat vineri un "apel urgent" destinat liderilor lumii pentru a găsi o soluție la criza climatică.

În condițiile în care "deteriorarea planetei îi afectează pe cei mai vulnerabili" dintre locuitorii acesteia, informează AFP.

"Evangheliile ne revelează că 'la început' Dumnezeu a dorit ca omenirea să coopereze pentru păstrarea și protejarea mediului natural", au scris cei doi lideri religioși într-un mesaj comun.

"Între timp însă ne aflăm într-un context istoric foarte diferit din istoria lumii. El ne dezvăluie situația unei decăderi morale în care atitudinea și comportamentul nostru față de creație pun în umbră vocația noastră de împreună-lucrători ai lui Dumnezeu", se indică în mesaj.

În acest text comun, publicat cu ocazia Zilei Mondiale de rugăciune pentru ocrotirea creației, celebrată la 1 septembrie, Papa și Patriarhul Constantinopolului îi invită pe "toți oamenii de bună credință să își rezerve un timp pentru o rugăciune dedicată mediului la 1 septembrie".


"Propensiunea noastră de a distruge ecosistemele fragile și delicate ale lumii, dorința noastră insațiabilă de a manipula și de a controla resursele limitate ale planetei și lăcomia noastră pentru profituri nelimitate ale piețelor, toate acestea ne-au îndepărtat de scopul original al creației", susțin cei doi lideri religioși.

"Consecințele acestei noi viziuni asupra lumii sînt tragice și durabile. Mediul uman și cel natural se deteriorează împreună, iar această deteriorare a planetei îi afectează pe cei mai vulnerabili locuitori ai săi", subliniază cei doi.

"Facem apel urgent la cei cu responsabilități sociale și economice, dar și politice și culturale, să audă strigătul pămîntului și al celor marginalizați", conchid Francisc și Bartolomeu.

De altfel, papa Francisc îi îndeamnă în mod constant pe puternicii lumi să își schimbe modelul economic, trecînd de la o economie bazată pe profit la o "economie socială". În prima mare enciclică a pontificatului său "Laudato Sii", publicată în iunie 2015, el a identificat în special consumismul și capitalismul sălbatic drept cauze ale încălzirii globale, amintește AFP.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?