X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Fost ministru: Riscăm să ajungem în situația cînd nu vom avea nici pe cine, nici cu ce învăța

1 sep. 2017,, 13:40   Societate
9443 10

Republica Moldova riscă să piardă potențialul uman și intelectual pe care îl are în sfera învățămîntului, a declarat Victor Țvircun, fost ministru al Educației în Guvernul Tarlev, într-un interviu pentru NOI.md.

Ex-ministrul este de părere că situația din sistemul educației în ultimii șapte-opt ani s-a înrăutățit vizibil, iar pentru a stopa acest proces, e nevoie de măsuri prompte, inclusiv la nivel de guvern și președinție.

„Situația îmi pare că este mai grea decît a fost și la capitolul cantitativ, și la cel calitativ. Problema trebuie ridicată în mod clar și urgent, și la nivelul Guvernului, și la nivelul Consiliul de securitate al statului. Noi mergem pe calea pierderii potențialului uman și a celui intelectual de care s-a bucurat Republica Moldova pe parcursul mai multor decenii. Mîine, poimîine ne vom trezi că nu vom avea nici pe cine, nici cu ce să învățăm”, a punctat Victor Țvircun.

Una dintre cele mai grave probleme, susține fostul ministru, este că profesorii nu a fost tratați cu respectul cuvenit în ultimii ani, fapt ce a știrbit mult din notorietatea lor. „Cel mai important pilon al sistemului educațional – profesorii – au fost neglijați, lucru care duce la aceea că această profesie este absolut neatractivă. Trebuie să vorbim nu doar despre salarii decente pentru profesori, dar și despre modul în care să asigurăm prestigiul acestei profesii în societate”, a spus intervievatul.

O altă greșeală care a costat mult sistemul educației și a generat problemele pe care le avem astăzi, spune interlocutorul, a fost numirea unor persoane din afara sistemului în fruntea Ministerului Educației. „Eu nu sînt de acord cu această formulă – că principalul e să fii un bun manager. Un ministru trebuie să cunoască în amănunte lucrul, problemele din interior. A conduce fără a avea o mică experiență în domeniu, cunoștințele respective, nu îți va asigura autoritatea necesară nici în rîndul colegilor, nici în cadrul societății”, a adăugat Victor Țvircun.


În ceea ce privește problema închiderii școlilor din țară, care ia amploare în ultimii ani, fostul ministru a remarcat că asemenea decizii trebuie luate pornind de la interesele societății: ale părinților și copiilor în primul rînd.

„Nu putem vorbi despre educație ca despre o insulă separată, este o parte componentă a sistemului, a societății per ansamblu. Dacă ceva nu este în regulă în alte sisteme ale statului, acest fapt se răsfrînge și în domeniul educației”, a concluzionat Țvircun.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?