Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Fermierii atenționează cu privire la înțelegerile de cartel existente pe piață

1 sep. 2017,, 10:52   Economie
3768 0

Producătorii agricoli din raioanele Fălești și Sîngerei se plîng de faptul că un grup de companii ar încerca să micșoreze artificial prețurile de achiziție la floarea soarelui, în baza unei înțelegeri de cartel informează NOI.md.

Fostul președinte al Asociaţiei „UniAgroProtect” Alexandru Slusari afirmă că grupurile interesate au demarat o campanie de manipulare a opiniei publice, prin care promovează ideea falsă că recolta de floarea soarelui va fi mare în acest an.

„Agricultorii sînt revoltați în legătură cu încercările unor instituții mass-media de a induce în eroare opinia publică precum că anul curent Moldova va avea o recoltă foarte mare de floarea-soarelui. În realitate, luna august, perioada foarte importantă vegetativă pentru aceasta cultură agricolă, a fost una secetoasă, ceea ce a influențat semnificativ asupra micșorării recoltei. Marea majoritate a fermierilor din zona raioanelor Fălești, Sîngerei și Telenești nu strîng mai mult de 1,5 tone de floarea-soarelui de pe hectar. Agricultorii consideră că manipularea mediatică este legată de intenția unui grup îngust de companii care procură producția agricolă de la fermieri să micșoreze artificial, în urma unei înțelegeri de cartel, prețurile de achiziții”, a comunicat Slusari.

Agricultorii se tem de faptul că prețul propus de cumpărători va acoperi sporadic costul producției, ceea ce va cauza pierderi serioase.

„Într-adevăr, dacă e să analizăm politica actuală de prețuri la floarea-soarelui, mai ales în nord, atunci putem constata că la recolta de 1,4-1,5 tone la hectar prețul de 5,3-5,5 lei per kg abia acoperă prețul de cost al producției”, a adăugat fostul președinte al Asociației „UniAgroProtect”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?