X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Apelul ”Voievod” a fost auzit! Un monument important va fi restaurat (VIDEO)

31 aug. 2017,, 17:49   Societate
3674 0

Apelul făcut de Mișcarea de Tineret „Voievod“ privind stare deplorabilă în care se afla monumentul ecvestru al domnitorului Ștefan Cel Mare și Sfînt din suceava a fost auzit și în curînd vor începe lucrările de restaurare a acestuia, notează NOI.md.

Una dintre cele mai reprezentative monumente ale municipiului Suceava – statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare, de pe platoul Cetăţii de Scaun, va fi restaurată de municipalitatea suceveană în regim de urgenţă, despre aceasta anunță monitorulsv.ro.

Licitaţia de atribuire a lucrărilor a fost demarată deja, după cum a anunţat primarul Ion Lungu, care vrea ca anul viitor acestea să fie finalizate.

Statuia ecvestră din parcul Șipote este un monument din bronz, închinat marelui domnitor moldovean Ștefan cel Mare (1457 – 1504).

Monumentul, cu o înălţime totală de 23 de metri (inclusiv soclul) este amplasat în parcul Șipote, în apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei, putînd fi văzut din orice punct central al municipiului.


Din păcate, de la dezvelirea acestuia, pe 16 septembrie 1977 şi pînă acum, s-a înregistrat o degradare accentuată a acestuia, atît din cauza factorilor naturali, cît şi a intervenţiei umane, pe lîngă exfolierea placajelor, prăbuşirea pardoselii platformei soclului şi a treptelor, cea mai gravă distrugere fiind desprinderea basoreliefului, cu risc de distrugere a acestuia.

Reamintim că portalul de știri NOI.md a scris anterior despre starea deplorabilă în care se află monumentul. Cel care a bătut alarma, este președintele Mișcării de Tineret „Voievod", Nicolae Pascaru, care susținea că statuia este pe punctul de a se ruina și necesită a fi reparată cît mai urgent.

Ulterior Mișcarea ”Voievod” a trimis și o scrisoare către Ambasada României în Republica Moldova, în care a venit cu o cerere ca lucrările de restaurare a monumentului să fie demarate în regim de urgență. Răspunsul nu a întîrziat să apară, reprezentanții ambasadei declarînd că lucrările de restaurare ale statuii sînt incluse în programul de restaurare a obiectelor culturale naționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?