Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ministerul Finanţelor a obţinut în buget 209 mil. lei din plasarea VMS

30 aug. 2017,, 16:11   Economie
2223 0

Indicele rentabilităţii valorilor mobiliare de stat (VMS) demonstrează în ultima perioadă o scădere lentă, dar sigură.

La licitaţia de marţi, 29 august, Ministerul Finanţelor a plasat hîrtii de valoare în sumă de 209 mil. lei cu o rată mai mică decît la licitaţia precedentă.


Emitentul a propus spre plasare 170 mil. lei. Cererea băncilor la VMS a depăşit 321 mil. lei, fiind cu mult mai mare decît la licitaţia precedentă. Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 6,26-6,63%, fiind puţin mai mic comparativ cu rentabilitatea de săptămîna trecută, cînd rata constituia 6,31-6,59%.

Solicitaţi să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că diminuarea lentă a ratelor VMS va căpăta în viitorul apropiat "un caracter stabil" şi s-ar putea apropia de nivelul de 6%.

"De aceasta ne convingem şi datorită ultimei decizii a Comitetului executiv al Băncii Naţionale, care a diminuat rata de bază cu 0,5%, la fel şi ratele la creditele şi depozitele overnight. Acest fapt arată că regulatorul este în aşteptarea unei încetiniri a ritmului de creştere a inflaţiei şi a scăderii costului banilor pe piaţă", a spus interlocutorul agenţiei.

Participanţii pieţei presupun că procesul de reducere a costului banilor pe piaţă poate fi împiedicat sau încetinit doar de cererea mare la credite din partea sectorului real al economiei, fapt care, spre regret, nu se atestă în ultimul timp.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?