Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Rusia nu se pregătește să invadeze Polonia

29 aug. 2017,, 18:50   Externe
2576 0

Viitoarele exerciții militare comune Rusia-Belarus din septembrie nu fac parte dintr-un plan de a invada Polonia, Lituania sau Ucraina și au caracter 'pur defensiv', a dat asigurări marți Ministerul Apărării rus, relatează DPA și AFP.

'Sînt imaginate cele mai incredibile scenarii', a afirmat ministerul într-un comunicat. 'Niciuna dintre aceste variante paradoxale nu are ceva în comun cu realitatea', a dat asigurări Ministerul Apărării rus.

'Exercițiile Zapad-2017 sînt antiteroriste și au un caracter pur defensiv', a declarat ministrul adjunct al apărării rus Alexander Fomin, într-o conferință de presă.

Oficialul rus a denunțat totodată presa și capitalele occidentale, pe care le-a acuzat că au 'vehiculat mituri în legătură cu așa-numita 'amenințare rusă' ' înainte de aceste manevre prevăzute pentru perioada 14-20 septembrie.

'Unii au mers pînă într-acolo încît au spus că exercițiile (Zapad-2017) vor fi folosite ca o rampă de lansare pentru a invada și ocupa Lituania, Polonia sau Ucraina', a spus Fomin.

Potrivit scenariului acestor manevre, explicat de Ministerul Apărării rus, armata va trebui să lupte împotriva unor 'grupuri extremiste' infiltrate în Belarus și enclava rusă Kaliningrad cu scopul 'organizării de acte teroriste și destabilizării' celor două țări.

'Inamicul este imaginar, nu are nimic de-a face cu regiunea' care va găzdui manevrele și ar putea avea loc 'oriunde în lume', a dat asigurări Alexander Fomin.

În schimb, omologul său belarus, generalul Oleg Belokonev, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Minsk, că scenariul prevede că încercările de destabilizare provin de la 'o coaliție de țări din Vest, (....) unde se găsesc Polonia, Lituania și Letonia'.

Exercițiile militare Zapad 2017, la care vor participa aproximativ 13.000 de militari — 7.200 din Belarus și 5.500 din Rusia—, sînt programate în perioada 14-20 septembrie în Belarus și în regiunile din vestul Rusiei, Kaliningrad, Leningrad și Pskov, și în cadrul manevrelor vor fi folosite peste 700 de unități de tehnică de luptă. Armata belarusă a precizat că soldații ruși care vor participa la exercițiile militare se vor întoarce imediat în Rusia.

Exercițiile au drept scop să consolideze coordonarea militară între statele aliate Rusia și Belarus, a subliniat Ministerul Apărării rus.

Rusia a notificat statele membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a invitat observatori internaționali la exercițiile Zapad 2017, se menționează în comunicat.

Însă NATO și-a exprimat săptămîna trecută regretul față de lipsa de 'transparență' din partea Rusiei și a Belarusului privind manevre militare prevăzute să aibă loc la granițele Alianței și la care aceasta din urmă va putea să trimită doar doi observatori pentru o perioadă de timp limitată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?