Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Cu ce sînt hrăniți copii în grădinițele din capitală

28 aug. 2017,, 12:41   Capitala
9472 1

În unele grădiniţe din Chişinău nu este respectat meniul-model stabilit de către Ministerul Sănătăţii.

Există instituţii în care copiii sînt alimentaţi cu paste făinoase şi crupe de trei ori pe zi, iar legumele şi fructele lipsesc.

Acestea sînt cîteva dintre concluziile grupului de lucru, constituit în urma solicitării părinţilor, care a efectuat verificări timp de trei săptămîni, transmite IPN.

Potrivit şefei Centrului de Sănătate Publică Chişinău, Luminiţa Suveică, în urma controalelor s-a constatat că în unele grădiniţe se înlocuiesc fructele proaspete cu sucuri, ceea ce nu este corect. În meniuri predomină multă pîine, caşcaval, făinoase şi produse de patiserie. Astfel, meniul este unul bazat pe lipide şi glucide, ceea ce reprezintă un factor de risc şi poate avea consecinţe ca obezitatea sau maladiile cardiovasculare.

O problemă ar fi suma mică alocată pe zi pentru alimentaţia unui copil – 23 de lei. Luminiţa Suveică a menţionat că de mai multă vreme se discută despre modificarea prevederilor legislative cu privire la licitaţie, astfel încît să fie posibilă procurarea produselor direct de la producător şi nu de la intermediari, pentru că astfel preţurile sînt mai mari. De asemenea, s-a constatat o calculare eronată a îndeplinirii normelor naturale pentru un copil pe zi, divergenţe între datele prezentate de către contabilităţi şi directori, dar şi unele restricţii din partea contabilităţilor.

Ca urmare a neregulilor depistate, au fost emise prescripţii în care au fost indicate şi termene pentru înlăturarea acestora. Ulterior, vor fi organizate verificări repetate, iar în caz de neconformare, persoanele responsabile vor fi sancţionate.

Totodată, în această toamnă, pe pagina electronică a CSP Chişinău va fi publicat meniul-model, astfel încît părinţii să-l cunoască, iar în caz de necesitate să sesizeze instituţia.

Din data de 4 septembrie, timp de o lună, specialiştii Centrului de Sănătate Publică Chişinău vor verifica alimentaţia în şcoli.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?