X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Israelul își consolidează Forțele Aeriene

28 aug. 2017,, 20:00   Externe
1893 0

Israelul a finalizat negocierile cu SUA pentru achiziționarea suplimentară a 17 avioane de vînătoare F-35 "invizibile" pentru radar (stealth).

Acestea urmînd să se adauge celor 33 de avioane de același tip comandate deja, a anunțat duminică Ministerul Apărării israelian, relatează AFP.

Israelul, care a primit deja cinci avioane F-35, a prezentat aceste aparate drept unul din răspunsurile sale la "amenințarea" iraniană, întrucît se consideră că ele nu pot fi observate de sistemele de apărare antiaeriană, în special de bateriile S-300, livrate Iranului de Rusia.

"Aceste F-35 vor reprezenta un element central în asigurarea apărării Israelului atît de-a lungul granițelor noastre, cît și departe de ele", a afirmat ministrul apărării israelian Avigdor Lieberman.

Negocierile, care au dus la încheierea unui acord final privind achiziționarea a 17 aparate F-35 suplimentar, au permis reducerea la mai puțin de 100 milioane de dolari a costului fiecărui aparat, față de 110 milioane de dolari cît fost înainte, a declarat Ministerul Apărării israelian.


Avioanele sînt construite de fabricantul american Lockheed Martin. Primele F-35 israeliene, redenumite "Adir" ("puternic" în ebraică), ar urma să devină operaționale în acest an.

Considerate o bijuterie tehnologică, aceste aparate sînt destinate să treacă nedetectate de cele mai sofisticate radare, cu o viteză de aproape 1.900 km pe oră. Mai mult, se presupune că acestea sînt de șase ori mai eficiente decît aparatele actuale de lupta și supraveghere aeriană și de opt ori mai eficiente în ceea ce privește atacul la sol.

Achiziționarea de F-35 va fi finanțată printr-un ajutor militar american acordat Israelului, ce va atinge 38 miliarde de dolari (36 miliarde de euro) în perioada 2019-2028.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?