Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Macron cere "eliberarea rapidă" a jurnalistului francez închis în Turcia

28 aug. 2017,, 11:12   Externe
2742 1

Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a cerut duminică omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, "eliberarea rapidă" a jurnalistului francez Loup Bureau, închis în Turcia de la 26 iulie, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee, relatează AFP.

Emmanuel Macron, care a discutat telefonic cu președintele turc, "i-a cerut, pe lîngă ameliorarea obținută a condițiilor de detenție, eliberarea lui rapidă și revenirea în Franța", a precizat comunicatul președinției.

"Cei doi președinți au convenit să mențină contactele, și la nivel ministerial, pentru a găsi, cît mai curînd posibil, o rezolvare pozitivă", a adăugat Palatul Elysee.

La 15 august, președintele Franței i-a făcut cunoscută omologului său turc, într-o discuție telefonică, "preocuparea" sa, convenind să discute din nou despre acest subiect în săptămîna următoare.

Vineri, cererea de eliberare a lui Loup Bureau a fost respinsă, a informat AFP avocatul acestuia.


Cererea de eliberare fusese depusă la începutul lunii august pe lîngă judecătorul care l-a inculpat și plasat în arest provizoriu, la 1 august, pe tînărul în vîrstă de 27 de ani, fiind suspectat de apartenență la o "organizație teroristă armată", a precizat Martin Pradel, unul dintre avocații francezi ai jurnalistului.

"Respingerea eliberării sale este sinonimă cu altă lună petrecută în spatele gratiilor și cu obligația unei intervenții a șefului statului pentru a spera punerea în libertate", a reacționat la rîndul său comitetul de sprijin al lui Loup Bureau pe pagina sa de Facebook.

Joi, la Paris, a fost organizată o manifestație în sprijinul jurnalistului și o petiție în favoarea eliberării lui a fost semnată de aproape 28.000 de persoane.

Loup Bureau, colaborator printre altele al canalelor TV5 Monde, Arte și al site-ului Slate, a fost arestat la 26 iulie, la granița dintre Irak și Turcia, după ce au fost găsite asupra lui fotografii în care putea fi văzut în compania unor combatanți kurzi sirieni din YPG (mișcare considerată organizație teroristă de Ankara).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?