Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Termoelectrica, în drept să aplice amenzi pentru răuplatnici

27 aug. 2017,, 16:30   Societate
3037 0

Acestea sînt prevederile Regulamentului privind livrarea energiei termice, aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din 26 ianuarie curent și publicat în ultimul număr al Monitorului oficial.

În document, printre altele, se spune că furnizorul este în drept să aplice penalități față de consumator pentru fiecare zi de intîrziere a achitării facturii pentru consum, începînd cu prima zi după data limită de achitare a facturii. Se prevede că suma penalității va fi inclusă în factură, pe o poziție separată. Penalitatea poate fi aplicată doar dacă aceasta este prevăzută în contractul de livrare a energiei termice. Mărimea penalității urmează să fie convenită, dar nu poate fi mai mare decît limita inclusă în Legea privind energia termică și promovarea cogenerației. Penalitatea nu este aplicată în cazul unor facturi greșite.

În cazul în care se demostrează o greșeală de calcul pe factură, furnizorul este obligat să returneze consumatorului, sau să o calculeze în avans pentru următoarea factură de consum. În cazul în care greșeala admisă pe factură nu este în folosul furnizorului, pentru următoarea lună de consum va fi calculată și suma greșită. La cerința consumatorului, această sumă poate fi divizată pentru șase luni. Totodată, furnizorul nu este in drept să ceară achiarea sumei calculate ironat, depistate după exprirarea perioadei limită, stabilită de Codul civil, sau dacă furnizorul nu poate demostra acest lucru și nu poate indica data calcului ironat.

Scopul regulamentului este reglementarea relațiilor juridice intre unitatea de energie termică și consumator, care țin de livrarea și distribuirea energiei termice prin sistemul centralizat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?