Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Plahotniuc: Prezența trupelor străine pe teritoriul Moldovei este abuzivă

25 aug. 2017,, 13:59   Politică
8381 16

Prezența trupelor străine pe teritoriul Moldovei este abuzivă, iar guvernarea de la Chișinău speră că demersurile făcute către organizațiile internaționale îi vor determina pe militarii ruși să plece din țara noastră.

Declarația aparține președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, şi a fost făcută într-un interviu pentru publicația ucraineană UNN. Politicianul a menționat că eforturile autorităților moldovenești sunt îndreptate spre consolidarea securității regionale.

Vlad Plahotniuc a declarat că soluționarea conflictului transnistrean este posibilă, doar că pentru asta trebuie lăsate la o parte jocurile geopolitice. Potrivit lui, interesele țării noastre sunt strict legate de obiectivul reîntregirii teritoriale și eliminării tensiunilor din regiune.

Liderul PDM nu ia în calcul o escaladare a situației în stânga Nistrului după modelul Donbassului. Totuși, criza transnistreană ar putea fi ameliorată dacă așa zisele autoritățile de la Tiraspol nu ar tergiversa implementarea discuțiilor sub diferite pretexte false.

Vlad Plahotniuc a vorbit și despre tensiunile dintre președintele Igor Dodon și guvernarea pro-europeană. Politicianul a declarat că ultima a încercat de la bun început să aibă o relație instituțională corectă. Asta însă nu înseamnă că va tolera acțiunile lui Dodon, care contravin Constituției și interesului strategic al țării.


În ceea ce privește vizitele președintelui la Moscova, Vlad Plahotniuc a menționat că problema nu constă în numărul acestora, ci în interesele din spatele lor. El crede că aceste vizite nu sunt în avantajul moldovenilor, ci au doar scopuri politice și personale.

Potrivit liderului democrat, coaliția de guvernare trebuie să le explice oamenilor adevăratele interese ale lui Dodon, inclusiv faptul că socialiștii nu sunt o alternativă. Preşedintele PDM a recunoscut că partidul şefului statului se bucură de popularitate și asta deoarece așa zisa opoziție pro-europeană face jocul lui Dodon. Prin acțiunile și declarațiile sale, aceasta generează confuzie în rândul electoratului de dreapta cu privire la parcursul european al Moldovei.

Întrebat de jurnaliştii ucraineni de ce este numit cardinalul din umbră, Vlad Plahotniuc a răspuns că cei care recurg la astfel de etichetări încearcă să-și justifice propriile eșecuri.

Șeful PDM a vorbit și despre dezvoltarea țării noastre în următorii cinci ani. El consideră că Moldova are nevoie de o modernizare a sistemului instituțional, care va fi implementată cu ajutorul partenerilor europeni și americani.

Totodată, este importantă continuarea luptei împotriva corupției, prezentă în practic toate domeniile. Vlad Plahotniuc a vorbit și despre reformele importante care au început și a declarat că este nevoie de stabilitate și mult curaj pentru a fi duse la bun sfârşit. Politicianul si-a arătat convins că guvernul de la Chișinău va face faţă acestor provocări, în pofida tuturor piedicilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?