Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Trump într-o discuție telefonica cu președintele egiptean

25 aug. 2017,, 22:00   Externe
2180 0

Președintele american Donald Trump l-a contactat telefonic pe omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi.

pentru a-i reafirma susținerea sa pentru o întărire a relațiilor cu Egiptul, afectate de o reducere a ajutorului financiar american, a anunțat vineri Președinția egipteană, informează AFP.

În timpul acestei convorbiri telefonice, Trump 'a afirmat solidaritatea relațiilor care leagă Egiptul și SUA', potrivit unui comunicat al Președinției egiptene.

Președintele american și-a exprimat dorința 'de a vedea relațiile dintre cele două țări dezvoltîndu-se și mai mult și de a fi depășit orice obstacol ce ar putea să le afecteze'.

Egiptul a criticat miercuri decizia SUA de a reduce sau îngheța o parte din ajutorul său financiar, calificînd-o drept 'eroare de judecată'.


SUA au decis pe de o parte să înghețe 195 de milioane de dolari (165 de milioane de euro) asistență militară, pînă cînd vor fi înregistrate 'progrese pe calea democrației'. Purtătoarea de cuvînt a diplomației americane Heather Nauert a evocat îngrijorarea SUA după adoptarea unei noi legi privind organizațiile neguvernamentale, lege semnată de al-Sissi.

Pe de altă parte, alte circa 96 de milioane de dolari de ajutor american vor fi în final folosite pentru susținerea altor parteneri, a precizat Washingtonul.

Ajutorul militar american acordat Egiptului a fost suspendat parțial în 2013 de către Administrația fostului președinte american Barack Obama, ca reacție la represaliile la adresa susținătorilor fostului președinte Mohamed Mordi, destituit de armată, înainte ca acest ajutor să fie restabilit, cu o anvelopă de 1,3 miliarde de dolari pe an.

Diplomația americană a relansat apoi în mod oficial, în august 2015, parteneriatul 'strategic' cu Egiptul, promițînd susținerea Washingtonului în materie de securitate și de luptă antiteroristă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?