Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Coreea de Nord: Japonia întărește sancțiunile

25 aug. 2017,, 20:00   Externe
1614 0

Japonia a anunțat vineri întărirea sancțiunilor sale împotriva Coreii de Nord.

Prin înghețarea activelor unor companii chineze și namibiene suspectate de comerț cu Phenianul, în speranța de a stopa programele balistic și nuclear nord-coreene, relatează AFP.

Această inițiativă intervine la cîteva zile după ce SUA au luat măsuri împotriva a 10 organizații și șase persoane particulare, chinezi și ruși, acuzate de a ajuta financiar Coreea de Nord prin importul de cărbune.

"Vom continua să îndemnăm Coreea de Nord să se îndrepte spre denuclearizare", a declarat purtătorul de cuvînt al guvernului Yoshihide Suga într-un briefing de presă. "Acesta este momentul pentru a crește presiunea", a insistat el.

În vizorul autorităților japoneze se află patru companii chineze și două din Namibia, precum și două persoane particulare.


Rolul Chinei, țara cea mai apropiată de regimul nord-coreean, este considerat esențial în acest dosar, în timp ce Namibia și-a strîns legăturile cu Phenianul în ultimii ani, conform mass-media nipone.

Japonia a impus deja sancțiuni similare entităților implicate în achiziționarea de materii prime și în activitatea de cercetare referitoare la programele nuclear și balistic ale Coreei de Nord. Ultimele datează de la sfîrșitul lunii iulie: acestea au vizat cinci firme, dintre care doua chineze și nouă persoane particulare.

Statele Unite și aliații lor, în special Japonia și Coreea de Sud, sînt în alertă după ce regimul de la Phenian a efectuat în iulie două teste cu rachete balistice intercontinentale (ICBM).

O exacerbare a tensiunilor s-a produs la începutul lunii august, cînd președintele american Donald Trump a amenințat că va dezlănțui "focul și mînia" asupra Coreii de Nord. Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a replicat promițînd o salvă de rachete asupra insulei americane Guam, în Pacific, proiect pe care a decis în cele din urmă să-l amîne.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?