X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La ce înțelege au ajuns Serviciul Vamal al Moldovei și EUBAM

24 aug. 2017,, 18:00   Societate
2574 0

Priorităţile de cooperare a Serviciului Vamal al Moldovei cu Misiunea UE de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) în perioada decembrie 2017 - noiembrie 2020 au fost coordonate în cadrul unei întrevederi la Chişinău de către şefii acestora, Vitalie Vrabie şi Andrew Tesoriere.


Surse din cadrul Serviciului Vamal au relatat că noul concept de funcţionare pune accent în special pe acordarea asistenţei în implementarea Managementului Integrat al Frontierei de Stat, combaterea infracţionalităţii pe întreg segmentul de frontieră moldo-ucrainean şi realizarea condiţionalităţilor prevăzute de DCFTA.

Celelalte domenii de colaborare vizează asistenţa în implementarea noului Cod Vamal, a procedurilor simplificate de vămuire, precum şi revizuirea legislaţiei privind brokerajul vamal.

Părţile au stabilit că experţii EUBAM vor continua să consilieze autoritatea vamală în procesul de implementare a două documente importante, elaborate cu sprijinul Misiunii. Este vorba despre Strategia antitabac şi Strategia de management al riscurilor, odată cu realizarea căreia, Republica Moldova a devenit prima ţară din regiune care dispune de un asemenea instrument de organizare şi monitorizare a activităţilor de gestionare a riscurilor asociate domeniului vamal.

Vitalie Vrabie a dat asigurări că Serviciul Vamal va depune eforturi susţinute pentru realizarea tuturor recomandărilor Misiunii.

La rîndul său, Andrew Tesoriere a declarat că Misiunea va susţine în continuare orice iniţiativă de eficientizare a domeniului vamal, îndeosebi în condiţiile în care Vama a demonstrat deja o bună capacitate de implementare a reformelor pe mai multe segmente de responsabilitate.

Misiunea EUBAM a fost lansată la 30 noiembrie 2005, la solicitarea comună a preşedinţilor Moldovei şi Ucrainei. Misiunea reprezintă un organ consultativ, tehnic, finanţată în întregime de Uniunea Europeană în cadrul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat, mandatat să consolideze capacităţile de gestionare a frontierei ale partenerilor săi - serviciile vamale şi grăniceri, precum şi ale altor organe de drept şi de stat din Moldova şi Ucraina. Oficiul central al Misiunii se află la Odesa. De asemenea, organizaţia mai are şase oficii teritoriale de ambele părţi ale frontierei moldo-ucrainene. EUBAM vrea ca procedurile şi normele vamale din Moldova şi Ucraina să reflecte într-un final procedurile similare din UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?