X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Serbia și Macedonia au convenit să-și îmbunătățească relațiile

24 aug. 2017,, 01:30   Externe
2859 0

Serbia și Macedonia au convenit miercuri să soluționeze ''exclusiv prin dialog eventualele divergențe din relațiile'' bilaterale, după ce Belgradul și-a rechemat luni ''pentru consultări'' întregul personal al ambasadei sale de la Skopje, acuzînd Macedonia de 'activitate foarte agresivă' împotriva unor instituții sîrbe, transmit Reuters și EFE.

''Indiferent de divergențele politice cu privire la anumite subiecte politice și regionale importante, Serbia și Macedonia vor depune eforturi nu doar pentru a menține, dar și pentru a-și îmbunătăți relațiile de prietenie'', se spune în comunicatul comun emis în urma discuției telefonice purtate miercuri între președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și prim-ministrul Macedoniei, Zoran Zaev.

Luni, președintele Vucic a declarat că Serbia și-a rechemat întregul personal al ambasadei sale din Macedonia din cauza ''dovezilor privind activitatea foarte agresivă'' împotriva instituțiilor Serbiei, o acuzație negată de autoritățile de la Skopje.

Vucic a anunțat marți că personalul consular al Serbiei în Macedonia își va relua activitatea săptămîna viitoare, iar ambasadorul va reveni la post în septembrie.

Retragerea ''pentru consultări'' a diplomaților sîrbi a coincis cu vehicularea unor informații potrivit cărora Macedonia se alătură eforturilor diplomatice vizînd aderarea Kosovo la UNESCO.


Fosta provincie sîrbă Kosovo, cu majoritate albaneză, și-a proclamat independența în 2008 și a fost recunoscut de 114 state, printre care Macedonia și 23 dintre țările membre ale Uniunii Europene. Rusia și China, aliate ale Serbiei, blochează însă în continuare aderarea deplină a Kosovo la Organizația Națiunilor Unite și la agențiile acesteia.

Aproape o treime din populația de 2,1 milioane de locuitori a Macedoniei este formată din etnici albanezi.

Luni, guvernul de la Skopje a declarat că va ține cont de poziția majorității statelor membre ale Uniunii Europene în votul referitor la aderarea Kosovo la UNESCO.

Menținerea unor relații bune cu țările vecine constituie o condiție cheie pentru cele șase state din Balcanii Occidentali, printre care Kosovo, pentru realizarea progreselor dorite în vederea aderării la UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?