Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Filip: Ne îngrijorează derapajele la nivel de discurs și de acțiuni ale președintelui

23 aug. 2017,, 17:02   Politică
3330 3

Prim-ministrul Pavel Filip susține că, din păcate, președintele Igor Dodon nu a ieșit din haina partizană și îi reprezintă, în primul rînd, pe cei care-i împărtășesc opiniile, nu a reușit - și probabil nici nu a încercat – să se apropie, să construiască legături cu acei care nu l-au votat și au avut alte valori și alte preferințe.

Într-un interviu pentru IPN, oferit cu ocazia celor 26 de ani de Independență, premierul a declarat că sistemul democratic nu lucrează cu unanimități – ar fi chiar foarte nesănătos, diversitatea de opinii fiind normală.

„M-ar bucura consensul pe temele importante, dar Moldova este încă o țară cu foarte multe tensiuni și clivaje, în care cu greu se găsește numitorul comun pe temele de prim rang. Îmi mențin speranța că, pe măsură ce eforturile de reformă pe care le facem vor consolida rezultatele pozitive, majoritatea pro-europeană va crește substanțial. Guvernul este însă al tuturor în măsura în care are ca primă prioritate bunăstarea cetățenilor fără niciun fel de discriminare și lucrează în acest sens. Există un termen în engleză care îmi place – “to lead by example”, să conduci prin exemplu, să vorbești prin rezultatele pe care le ai și prin felul de comportament public pe care îl impui. Așa înțelegem noi sensul guvernării noastre și așa lucrăm pentru un Guvern al tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, a opinat premierul.

Potrivit premierului, coabitarea dintre Guvern și președinte este o realitate: există pe de-o partea legitimitatea Executivului, care se bazează pe încrederea Parlamentului, instituția fundamentală a statului, și, pe de altă parte, un președinte ales direct la sfîrșitul anului trecut. „Ca mulți alții, observ și eu această cacofonie, acest discurs pe două voci. În mod cert, unitatea și coordonarea ar fi fost de preferat, cel puțin în ceea ce privește subiectele foarte importante, precum cele care țin de integrarea europeană, de politica externă și de apărare. Nu este cazul și acest lucru nu este din vina Guvernului”, a declarat Pavel Filip cu referire la faptul că Republica Moldova transmite, prin autoritățile sale, mesaje distinct diferite, în interior, dar mai ales în exterior.

Șeful Executivului susține că, totuși, nu trebuie să uităm niciodată că Republica Moldova este un stat parlamentar și că Legislativul este cel care are ultimul cuvînt. Potrivit premierului, coabitarea nu are cum duce la paralizie decizională, existînd pîrghiile pentru a conduce eficient statul și pentru a adopta acele măsuri de care este nevoie. „Ca democrație și ca stat, ne consolidăm, învățăm din această practică de zi cu zi a exercitării partajate a puterii. Nu este cel mai fericit scenariu, iar derapajele la nivel de discurs și de acțiuni publice ale președintelui Dodon ne îngrijorează. Cum spuneam, sîntem la guvernare și vom preveni cu înțelepciune ca această coabitare să devină toxică pentru Moldova și pentru cetățenii săi”, a menționat oficialul.

Pavel Filip afirmă că vechii greci spuneau că lupta contrariilor aduce progresul, însă evident că acest lucru are limite. În opinia sa, este greu să vezi jumătatea plină a paharului cînd președintele se transformă în prim sabotor al eforturilor Guvernului și Parlamentului. „Noi luăm o decizie, iar domnia sa se grăbește, de multe ori la nivel simbolic, să o invalideze – atitudinea față de domnul Rogozin este cel mai recent exemplu. Posibilitatea coabitării ține de arhitectura constituțională, dar evident că gîndim cu toții la cît de mult servește ea intereselor pe termen lung ale țării noastre”, a opinat șeful cabinetului de miniștri.

Premierul spune că își dorește ca tensiunile și incompatibilitățile care în mod cert exis

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?