Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum în Transnistria vor transforma întreprinderile unitare de stat

23 aug. 2017,, 17:11   Economie
2718 1

Întreprinderile unitare de stat (ÎUS) din autoproclamata RMN vor fi transformate în societăţi pe acţiuni (SA) de tip închis, pentru ca activitatea acestora să devină mai eficientă şi mai transparentă.


Aceasta prevede complexul de măsuri elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice, prezentat Guvernului. Măsurile urmăresc îmbunătăţirea activităţii întreprinderilor de stat, inclusiv prin schimbarea formei lor juridice.

"Procedura actuală de activitate a ÎUS este una ineficientă, fapt confirmat şi de numeroasele controale ale Curţii de Conturi. Acţiunile organizaţiilor cu această formă de proprietate nu sunt transparente. Guvernul are multe întrebări referitor la gestionarea unor asemenea întreprinderi", s-a menţionat în ajun, în cadrul unei şedinţe la guvern.

Potrivit prim-ministrului transnistrean Alexandr Martînov, "mai multe întreprinderi nu dispun de planuri de afaceri, de standarde normale de management corporativ, fapt care afectează direct eficienţa lor, iar în unele cazuri activitatea este absolut ineficientă".

El a remarcat că SA de tip închis sunt conduse "inclusiv de consiliul de directori, există o comisie de revizie, fapt ce influenţează pozitiv eficienţa activităţii companiei şi transparenţa activităţii ei".

Autorii documentului propun ca ÎUS să nu mai fie subordonate ministerelor şi departamentelor. După înregistrarea în noua formă juridică, acţiunile lor vor fi transmise unei companii de gestionare, care se va ocupa de businessul de stat. Prin urmare, acest fapt va contribui la creşterea eficienţei lor, iar aceasta va duce la creşterea numărului locurilor de muncă şi a impozitelor la buget.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?