X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Johnson & Johnson, obligată să achite despăgubiri de milioane!

24 aug. 2017,, 03:00   Externe
2761 0

Compania farmaceutică Johnson & Johnson va trebui să achite daune de 417 milioane de dolari unei femei din Statele Unite ale Americii. Motivul este că această companie nu a avertizat-o despre riscurile folosirii produselor din talc.

Acum, femeia, în vîrstă de 63 de ani este diagnosticată cu cancer ovarian în fază terminală. Verdictul a fost stabilit de către jurații unui tribunal din Los Angeles, scrie latimes.com.

Această sumă este cea mai mare despăgubire stabilită pe faptul că pudra de talc a companiei Johnson & Johnson ar cauza cancer ovarian. Mai exact, din acest motiv, mai mult de 300 de procese de judecată sînt în derulare numai în California și alte peste 4.500 în restul statelor. Reclamanții se plîng că această companie, care oferă produse de îngrijire a sănătății, a ignorat studiile care arată că folosirea pudrei de talc pentru copii Johnson, dar și cea „Shower to Shower” pot duce la cancer.

Reclamanta, Eva Echeverria, a fost diagnosticată cu cancer ovarian în 2007. Un chirurg a efectuat o intervenție prin care a scos, din corpul femeii, o tumoare de mărimea unei mingi de tenis. Totuși, maladia a progresat, pacienta fiind acum în fază terminală. Eva Echeverria nu a putut participa la proces, a afirmat unul dintre avocații ei.


O companie farmaceutică a fost dată în judecată de 100.000 de pacienți, printre care și bărbați cărora le-au crescut sînii după ce au luat un medicament

Într-o înregistrare video, femeia a mărturisit tribunalului că a folosit pudra de copii Johnson de la vîrsta de 11 ani pînă în anul 2016, cînd a citit istoria unei femei care are cancer ovarian și care, de asemenea, a folosit acest produs. Pudra de talc este unul dintre cele mai cunoscute produse ale companiei, comercializat la un moment dat cu sloganul „O presărare pe zi alungă mirosul neplăcut”.

Echeverria susține că dacă compania Johnson & Johnson, care a cîștigat un profit de 16,5 miliarde de dolari anul trecut, ar fi pus un avertisment pe ambalajul produsului, ea ar fi încetat să-l folosească.

După două zile de deliberare, jurații Tribunalului au acordat femeii, daune compensatorii de 70 de milioane de dolari și alte 347 de milioane de dolari ca daune punitive (ca pedeapsă pentru companie). Jurații au constatat că există o legătură între cancerul ovarian și pudra de talc pentru copii.

„Suntem recunoscători juraților pentru acest verdict, dar și pentru că Eva a avut șansa să se exprime în instanță”, a declarat Mark Robinson, unul dintre avocații femeii, care a acuzat compania Johnson & Johnson de „ascunderea adevărului de atîția ani”.

Între timp, Johnson & Johnson a anunțat imediat că va încerca să spulbere verdictul. „Vom depune un apel la verdictul de astăzi, deoarece ne conducem după constatări științifice, care susțin siguranța folosirii pudrei de talc pentru copii”, a replicat compania Johnson & Johnson, printr-o declarație ulterioară.

Pe parcursul procesului, avocații companiei au susținut că diverse studii științifice, precum și ale agențiilor federale, inclusiv Agenția Americană de reglementare a Alimentelor și Medicamentelor nu au constatat că produsele de talc sînt cancerigene.

Printre studiile citate de companie a fost și unul din anul 2000. Acesta a fost realizat de către cercetătorii Universității Harvard. Pentru realizarea studiului „Health Nurses Study” a fost ales un eșantion de 121.000 de femei, dintre care 78.360 au menționat că au folosit pudra de talc. 307 dintre ele s-au ales cu cancer ovarian. În cele din urmă, cercetătorii au ajuns la concluzia ca nu există o asociere între folosirea pudrei de talc și cancerul ovarian epitelial (tumoare agresivă). Totuși, studiul relevă că există un risc mic pentru unele varietăți ale bolii. Potrivit documentelor instanței, Eva Echeverria suferă de cancer ovarian seros invaziv (tumoare agresivă).

Substanțe periculoase în produsele de igienă pentru copii

Avocații femeii însă au susținut că femeile din S.U.A au avut încredere în această companie și anume că Johnson & Johnson nu va comercializa un produs nesigur. Mai tîrziu, acestea au aflat că Johnson & Johnson știau și despre alte cercetări care arată o legătură între cancerul ovarian și pudra de talc pentru copii.

În timpul procesului a fost citat un studiu din anul 1982 care arată că femeile care au folosit talc pe organele genitale, au avut un risc de 92% mai sporit ca să dezvolte cancer ovarian. Cercetătorul principal, Daniel W. Cramer, ar fi recomandat companiei Johnson & Johnson să adauge o avertizare pe ambalajul produsului.

Potrivit Institutului Național al Cancerului, cel ovarian reprezintă 1,3% dintre toate cazurile noi de cancer din S.U.A. Cancerul ovarian este al optulea cel mai frecvent cancer printre femei, dar și cea de-a cincea cauză de deces în rîndul lor. Mai puțin de 50% dintre toți pacienții supraviețuiesc după cinci ani de la diagnostic.

Procesul lui Echeverria a avut loc în contextul unor alte istorii de același gen, în care sînt trase la răspundere corporații mari de produse. Avocații femeii au încercat să asocieze cazul companiei Johnson & Johnson cu cel al companiei Big Tobacco, care a continuat să comercializez un produs despre care directorii săi ar fi știut că are legătură cu cancerul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?