X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

NATO nu va lăsa Afganistanul ''să redevină un sanctuar pentru teroriști''

22 aug. 2017,, 22:01   Externe
2672 2

Secretarul General al NATO a susținut inițiativa lui Trump vizavi de Afganistan

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care a intervenit în Afganistan a doua zi după atentatele din 11 septembrie 2001, la cererea SUA, nu va lăsa niciodată această țară ''să redevină un sanctuar pentru teroriști'', a declarat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, salutînd discursul președintelui american Donald Trump, informează AFP.

''Obiectivul nostru este de a ne asigura că Afganistanul nu va redeveni niciodată un sanctuar pentru teroriștii care ne atacă țările'', a afirmat Stoltenberg într-un comunicat, salutînd ''noua abordare'' a președintelui american Donald Trump.

Donald Trump a exclus luni orice retragere a SUA din Afganistan, deschizînd calea pentru trimiterea de soldați suplimentari în această țară. Într-un discurs pe un ton solemn, președintele american nu a oferit nicio cifră sau scadență, considerînd că ar fi "contraproductiv", dar a subliniat convingerea sa că o retragere rapidă din Afganistan ar crea un vid de care ar profita "teroriștii", atît cei din Al-Qaida, cît și din gruparea Stat Islamic (SI).

Stoltenberg a amintit că în iunie țările aliate ale NATO s-au angajat să întărească prezența militară a Alianței în Afganistan. Nici ele nu au anunțat vreo cifră concretă. ''NATO are în prezent peste 12.000 de soldați în țară (dintre care două treimi sînt americani). În ultimele săptămîni, mai mult de 15 națiuni au promis contribuții suplimentare pentru misiunea noastră Resolute Support'', a precizat secretarul general al Alianței.


''Vom continua în special dezvoltarea forțelor speciale, a forțelor aeriene'', a subliniat el, vorbind și despre 'îmbunătățirea' organizării acestor trupe.

La rîndul său, președintele afgan Ashraf Ghani, a salutat marți ''angajamentul durabil'' al SUA în Afganistan, ca reacție la acest anunț al președintelui american.

Această decizie de a renunța la orice retragere rapidă ''arată un angajament durabil al acestui partener fondator în acest conflict internațional'', a subliniat președinția afgană într-un comunicat postat pe rețelele sociale. ''Sunt recunoscător președintelui Trump și americanilor pentru această confirmare de sprijin al eforturilor noastre de a atinge autonomia și luptei comune pentru eliberarea regiunii de amenințarea terorismului. (...) Alianța dintre SUA și Afganistan este mai puternică decît oricînd în obiectivul ei de a pune capăt amenințării terorismului (...) Întărirea trupelor noastre ar trebui să le dovedească talibanilor și altora că nu pot obține o victorie militară'', a spus Ghani — citat de EFE — care a adăugat că pacea continuă să fie ''marea prioritate''.

Totodată, la o zi după anunțul făcut de Trump, talibanii afgani au atenționat că Afganistanul va deveni un ''cimitir'' pentru SUA dacă acestea nu-și vor retrage cît de curînd trupele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?