Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Unde și cum și-au petrecut liderii occidentali vacanțele

23 aug. 2017,, 05:00   Externe
3055 0

Vizită de stat la plajă

Corespondenții "Rossiskaia gazeta" povestesc despre modul în care liderii țărilor străine și-au petrecut vacanța de vară.

Foto: Reuters. Președintele francez Emmanuelle Macron a decis să ia o pauză de la limuzinele scumpe, călătorind cu o bicicletă ușoară. Vacanța și-a petrecut-o la reședința din Marsilia.

Franța

Vacanța din august a lui Emmanuel Macron a tot fost întreruptă, din cauza problemelor urgente intervenite. Printre acestea se numără și discuția la telefon a situației din Coreea de Nord cu Donald Trump, și problemele de pe urma atacurilor teroriste sîngeroase din Spania, de la sfîrșitul săptămînii, în care 28 de francezi au fost răniți, dar și contactele intense cu liderii ministerelor organelor de forță și ale serviciilor de securitate franceze. Au existat foarte multe zvonuri referitor la locul unde șeful celei de-a cincea republici, Emmanuelle Macron, ales în luna mai, împreună cu soția lui Brigitte, intenționau să-și petreacă vacanța de vară.


De aceea, cînd locuitorii din Marsilia, plimbîndu-se de-a lungul faimoasei faleze Prado, l-au văzut pe Macron cu soția lui în regiunea plajei orașului au plasat imediat informația pe rețelele sociale. După cum s-a dovedit, Macron a decis să "ancoreze" în cel de-al doilea ca importanță oraș al Franței pentru una-două săptămîni în luna august, ceea ce, de menționat, nu a făcut niciun președinte pînă la el.

În acest scop, prefectul de Marsilia le-a oferit soților Macron o vilă spațioasă, situată pe cîteva hectare a parcului deluros Talabot, din prestigioasa zonă urbană Roucas-Blanc. Spre vilă duce o unică străduță care se termină cu o fundătură, blocată acum de poliție. Și totuși, săptămîna trecută, un fotograf al unei publicații glamour pariziene a încercat să se strecoare acolo. Acesta a fost interceptat de gardieni și scos afară după poartă. Cu toate acestea, reporterul a decis să nu renunțe și a început să-i urmărească pe Macroni în timpul escapadelor acestora în oraș. În cele din urmă, paparazzi-ul s-a pomenit la Comisariatul de Poliție, iar președintele a intentat un proces împotriva lui, acuzîndu-l de "încălcarea dreptului la viață privată". De remarcat că un astfel de demers a fost "în premieră". De regulă, predecesorii lui Emmanuel Macron în vacanță găseau limbă comună cu jurnaliștii și nu-i pedepseau atît de dur.

În timpul vacanței petrecute la Marsilia, tînărul președinte cu soția lui au vizitat Castelul Buzine, unde în prezent se desfășoară expoziția dedicată lui Jean-Paul Belmondo. După cum știți, actorul de cult a adorat mereu sudul Franței, iar multe dintre filmele cu participarea lui au fost filmate în Marsilia (spre exemplu, "Borsalino"). Macron a vizitat, de asemenea, Clubul Fotbalistic Marsilia "Olympique", fan al căruia este din copilărie.

Germania

Vara Berlinul devine cel mai frumos oraș din lume. Astfel, cel puțin, susțin acei, care nu au cedat tentației de a pleca în vacanță în țări îndepărtate, dar și acei care rămîn în iulie-august în capitala Germaniei. Numărul de oameni de pe străzi și în transportul public scade considerabil de mult, iar în diferite regiuni domnește atmosfera unui mic orășel stațiune, unde în șlapi și șorturi se odihnesc turiștii, savurînd pe îndelete cocktailurile de vară. În capitala Germaniei sînt o mulțime de locuri pentru scăldat, orașul este, literalmente, înconjurat de lacuri și rîuri, cunoscute pentru pitoreștile lor golfulețe și plaje. Cînd vremea e bună, de dimineață pînă seara sînt deschise terasele de vară ale cafenelelor și restaurantelor din Berlin, precum și bine-cunoscutele așa-numitele "grădini ale berii". Acolo, după lucru sau în week-end se adună toți acei care au rămas să lucreze în capitală, tineri, pensionari și turiști. Berlinezii preferă pe timp de vară, în week-end, să organizeze grătare pe terasele caselor, în curte sau chiar la balcon.

Nu departe și mereu în același loc, își petrece vacanța Angela Merkel. După ce cancelarul de 63 de ani și soțul ei de 68 de ani, Joachim Sauer, care apropo e deja la pensie, l-au cunoscut pe legendarul alpinist Reinhold Messner, au început să călătorească împreună la Tirolul de Sud. Satul Sölden, situat la o altitudine de 1900 de metri deasupra nivelului mării, a reușit să se obișnuiască cu Merkel și Sauer, care se plimbă neobosiți prin munții din preajmă, îmbrăcați ca cei mai obișnuiți oameni. Cancelarul și soțul ei aleg un adăpost deasupra capului, la fel, cît de simplu posibil: un hotel de patru stele "Marlet", cu terasă, saună și piscină. Dînșii preferă să ia masa la același restaurant, optînd pentru o bucătărie simplă. Responsabili din administrația cancelarului RFG au povestit că în timpul vacanței, Angela Merkel "trebuie să fie în permanență pregătită". În acest scop, în așa-numita vacanță de lucru, pentru trei săptămîni, șefa Cabinetului de Miniștri a Germaniei este însoțită de un întreg stat de personal, care include gărzi de corp și asistenți. După cum a mărturisit odată însăși Merkel, în vacanță, ea preferă să se sature bine de somn. În aceasta dorință, una dintre cele mai simple, ea nu se deosebește, cu nimic, de majoritatea berlinezilor care, din anumite motive, au rămas în oraș.

Italia

Politicienii italieni demonstrează un patriotism fără precedent în alegerea locului de odihnă. În ajunul noilor alegeri parlamentare (în primăvara anului 2018), toți, ca unul, preferă să își restabilească puterile și să se inspire în Apeninii natali.

Șeful actual al Cabinetului de Miniștri al Italiei, Paolo Gentiloni, și-a petrecut vacanța într-un mod destul de democratic. El nu s-a îndepărtat de Roma (prea multe chestiuni rămîneau neterminate în capitală), astfel alegînd să-și petreacă cîteva zile în compania soției lui Emanuela Mauro la stațiunea, de clasă econom Nettuno (regiunea Lazio). Modestul și reținutul Gentiloni preferă să nu-și expună viața privată și vacanța în văzul tuturor. Însă grație mai multor fotografii, care, datorită eforturilor paparazzilor băgăreți au ajuns pe Internet, se poate vedea că premierul care a suferit o intervenție chirurgicală vasculară serioasă nu demult, este în stare să înoate la distanțe lungi mai mult timp și că e recuperat complet, fiind într-o formă bună către noul sezon politic, care promite să fie foarte tensionat. Din aceste fotografii, pe care Gentiloni merge pe plajă cu o grămadă de ziare, se poate concluziona că chiar și în vacanță, prim-ministrul italian nu-și permite să se relaxeze complet, preferînd să fie la curent cu evenimentele.

Totuși în acest sezon cea mai populară destinație turistică a elitei politice locale a devenit regiunea Trentino-Alto Adige, bogată în lanțuri muntoase, lacuri și cel mai pur aer alpin. Astfel, în Alpii, la Dobbiaco, își petrece vacanța președintele Italiei, Sergio Mattarella, care la fel ca Gentiloni, preferă să nu-și facă publice deplasările, care nu au legătură directă cu activitățile sale politice.

Referitor la odihna lui Mattarella se știe doar că acesta s-a cazat la vila "Irma" de pe teritoriul uneia dintre diviziunile Forțelor Aeriene ale Italiei. Este posibil că premierul italian i se va alătura în curînd șefului statului, care, potrivit unor informații, își va petrece cea de-a doua parte a vacanței meritate în munți, departe de caniculă și bătăliile politice.

Papa Francis de la Roma însă nu și-a făcut în general în acest an bagajele, decizînd să nu părăsească Vaticanul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?