Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dealerii pieţei valutare au analizat situația de pe piață

22 aug. 2017,, 09:02   Economie
2211 0

Dealerii pieţei valutare nu se aşteaptă la "schimbări mari de curs" pînă la sfîrşit de august pentru că acestea nu au de unde să apară.

Participanţii profesioniştii ai pieţei susţin că pe piaţă se observă o mică cerere la procurarea de valută, care a început la mijlocul săptămînii trecute.

"Luni, această cerere a fost sesizabilă mai mult. Dar nu trebuie să ne aşteptăm la schimbări serioase pe piaţa valutară pînă în prima decadă a lunii septembrie, cînd începe creşterea sezonieră a cererii de valută, pe care o cumpără importatorii pentru volume mari de mărfuri pentru toamnă şi iarnă", a spus unul dintre dealerii bancari.

Întrebat despre "cursul real" al leului moldovenesc, pe care mulţi experţi îl văd la nivelul de 20 MDL: $ 1, interlocutorul a spus că, în condiţiile actuale din economie, cursul oficial fixat de banca Naţională este o reflectare a cererii şi ofertei pe piaţa valutară.

"Avînd în vedere veniturile valutare mari, preconizate pentru luna septembrie în urma exporturilor de cereale şi culturi oleaginoase, iar aici vorbim de volume considerabile, este prea puţin probabil să ne aşteptăm la o depreciere a monedei naţionale. Pur şi simplu acum nu există asemenea cumpărători pe piaţa valutară", spun participanţii pieţei, care nu găsesc acum motive în baza cărora ar putea creşte brusc cererea la dolari şi euro.

Un dealer a remarcat că, graţie uşoarei înviorări pe piaţă, nu mai există necesitatea de "a ne ruga" la BNM ca dealerii acesteia să intervină pe piaţă prin procurarea excedentului de valută.

Precizare: Luni, 21 august, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA şi moneda unică europeană: 17,8591 MDL: $ 1 şi, respectiv, 20,9791 MDL:1 euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?