X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dodon: E cazul să adoptăm un moratoriu privind orice dezbateri geopolitice

22 aug. 2017,, 08:52   Politică
3019 7

Președintele Igor Dodon consideră că acum, cînd țara, clasa politică și societatea sînt dezbinate de două curente geopolitice antagoniste, iar lumea e tulburată de conflicte și dușmănie, există o singură soluție înțeleaptă – concentrarea pe dezvoltarea Moldovei în afara discuțiilor geopolitice.

Într-un interviu pentru IPN, cu ocazia celor 26 de ani de Independență a Republicii Moldova, șeful statului a declarat că este cazul să fie adoptat un moratoriu privind orice dezbateri geopolitice, pentru a liniști societatea.

„Abia după ce vom creşte calitatea vieții și vom reduce nivelul corupției, cînd va fi mai multă liniște și claritate, vom reveni la aceste discuții și dezbateri, dacă va fi cazul. Acum trebuie să lucrăm pentru Moldova, nu pentru integrarea în Vest sau în Est. Numai așa vom putea ajunge la un consens politic național și vom evita să fim implicați în jocuri geopolitice și militare extrem de periculoase. Dar oare este aptă majoritatea parlamentară și opoziția de dreapta să audă un asemenea mesaj?”, se întreabă președintele.

Igor Dodon a menționat că cetățenii, în general, oriunde în lume, sînt prea diferiți în preferințele și viziunile lor, mai ales dacă există o oarecare democrație și se permite pluralismul de idei și opinii. Iar într-o țară ca Republica Moldova, eterogenă ideologic, geopolitic, identitar, este imposibil să-i mulțumești pe toți, este ireal să fii perceput ca un președinte al „tuturor”, deși un șef de stat trebuie să tindă spre asta, ca spre un ideal de neatins.

„În asemenea circumstanțe, eu mă axez mai mult pe a fi un președinte al Moldovei, în interesele fundamentale ale statului. Eu am fost ales de o majoritate substanțială de alegători, care m-au împuternicit să reprezint țara și interesele ei, nu unele sau alte categorii de cetățeni. Așa și procedez, promovez un set de concepte vitale pentru statalitatea, integritatea și identitatea Republicii Moldova și consider că asta e cel mai important, indiferent de imaginea pe care mi-am creat-o în unele cercuri de „elitiști”, care-mi analizează activitatea prin prisma granturilor cu care sînt remunerați pentru „activism civic””, a declarat președintele.

Referindu-se la modificarea sistemului electoral, șeful statului a menționat că prin votarea sistemului mixt, s-a dorit să le fie oferită cetățenilor mai multă libertate în alegerea deputaților, deci să fie oferită mai multă democrație. Inclusiv vor putea fi implicați în procesele decizionale liderii din raioane, reprezentanții diasporei, cetățenii din Transnistria.

„Dacă e să credem în ceea ce ni se spune insistent de cîteva decenii, că mai multă democrație înseamnă alegeri mai corecte și guvernare mai eficientă, atunci sistemul mixt ar trebui să constituie un salt semnificativ înainte în acest sens. Noi le-am oferit cetățenilor oportunitatea să-și aleagă deputații în mod direct, nu doar pe liste de partid și consider că această modalitate complexă e mult mai corectă democratic. Iar viitoarea legislatură, viitoarea guvernare va fi mai reprezentativă pentru țară. Și sper foarte mult că în noua legislatură vom ajunge mai ușor la un consens politic național”, a mai spus Igor Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?