Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

CSJ acceptă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Domnica Manole

21 aug. 2017,, 12:41   Societate
1967 0

Curtea Supremă de Justiţie a admis azi excepţia de neconstituţionalitate înaintată de judecătoarea Domnica Manole cu privire la principiul de independenţă a judecătorului şi separearea puterilor în stat. Magistrata, demisă din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii în urma unor avize ale Serviciului de Informaţii şi Securitate consideră că aceasta este „o victorie pentru întreg sistemul judecătoresc”.

„Instanţa a demonstrat obiectivitate. Am ridicat excepţia de neconstituţionalitate în care am invocat nişte principii constituţionale privind independenţa judecăorului şi separarea puterilor în stat. Este o victorie, dar nu doar pentru judecătorul Domnica Manole, ci pentru întreg sistemul judecătoresc”, a menţionat Manole după şedinţa de judecată care a avut loc, de asemenea în regim închis.

Potrivit magistratei, „nu există în altă ţară normă prin care judecătorii să fie verificaţi” de Serviciile Secrete. „În România, această normă a fost abrogată în 2008. Noi tindem spre aceeaşi situaţie legislativă şi în Republica Moldova. Ca să fie respectate principiile de independenţă a judecătorului şi separaţiei puterii în stat”, a mai spus Domnica Manole.

În cazul în care Curtea Constituţională va admite această excepţie de neconstituţionalitate, înseamnă că SIS nu va mai putea verifica judecătorii şi „această bîtă nu va mai exista în sistemul judecătoresc şi în activitatea Consiliului Superior al Magistraturii”, s-a arătat convinsă Domnica Manole. Cît ţine de cazul său, aceasta susţine că ar urma ca această normă să fie anulată, iar ea să fie repusă în funcţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?