X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Preoțimea care a chefuit la Capitoles Park dă explicații

21 aug. 2017,, 10:21  
6553 1

Duhovnicul mănăstirii Ciuflea din Chişinău, preşedinte al Sectorului sinodal pentru actvitatea pastorală în cadrul Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, arhimandrit Nicolae, a dat la 16 august, cu prilejul zilei sale de naştere.

Petrecerea fastuoasă, a cărei cheltuieli a ajuns de circa 300 de mii de lei, potrivit mass-media din ţară, a avut loc la restaurantul Capitoles Park, situat în parcul Valea Trandafirilor din capitală.

Preoţimea a reacţionat solidar, declarînd că „a fost o simplă masă de prînz, care a costat cam 100 de lei de persoană”. La simpla masă de prînz s-au înghesuit automobile de zeci de mii de euro, iar agenţii de pază au transformat zona într-o fortăreaţă de necucerit. Cum vede clerul cele întîmplate, citiţi mai jos.

Potrivit episcopului Ioan de Soroca, șeful Direcției comunicare și relații cu publicul a Mitropoliei Moldovei, localul cu pricina a fost ales deoarece „se află în imediata apropiere cu locașul sfînt, unde de dimineață s-a oficializat sfînta liturghia acolo unde slujește părinte”.

„Foarte frumoasă aniversare, l-am felicitat pe părintele Nicolae. Manifestarea jubiliară a fost organizată creștinește. În dimineața zilei a fost citită sfînta liturghie la Mănăstirea Sfîntul Mare Mucenic Teodor Tiron: acolo unde slujește părintele. După care părintele a oferit un prînz celor prezenți într-un local. Întrucît la Mănăstire nu a avut un spațiu unde să ofere acest prînz, a găsit de cuviință și a oferit această masă în cel mai apropiat local de mănăstire, adică în imediată apropiere. Nu s-a ales numaidecît un local de lux, select. A fost cel mai aproape, atît. Nu era cazul să mergem din centrul Chișinăului, de la mănăstire, în afara orașului, ca să luăm un prînz, care a durat două ore”, a declarat pentru Deschide.MD episcopului Ioan de Soroca.


Responsabilul pe „Viaţa comunităţilor monahale” din cadrul Mitropoliei, arhimandritul Siluan, a precizat că masa de sărbătoare a conținut doar mîncare din post și anume:„cartofi copți, porumb fiert, păstăi, conopidă și naut”. La masă a fost prezent și Nicolae Botgros, împreună cu cîțiva lăutari, însă aceștia „n-au cîntat cîntece de petrecere, ci muzică clasică”.

„Cum vă puteți dumneavoastră imagina că preoți și ierarhi se pot aduna în postul adormirii Maicii Domnului și mănîncă carne sau petrec?! Am vorbit și eu cu părintele Nicolae și i-am spus că mai bine era dacă organiza o cupă de șampanie în curtea bisericii, dar nici acest lucru nu era să fie pe placul presei libere și independente de la noi. De aceea, părintele a luat decizia asta: ca agapa de după liturghie s-o dea acolo, la un restaurant, care se află în apropiere de biserica în care slujește sfinția sa. Pot să vă confirm că nu au fost lucruri care contravin moralei creștine. Da, a fost în post, pentru că a fost în ziua în care s-a născut părintele. Dacă trebuia sau nu acolo fanfara cu muzica… Dar vreau să vă spun că nu s-a dansat. Nu a dansat nimeni, absolut. Nu am văzut nicio persoană băută, iar acest prînz a ținut cel mult două ore. Au fost, de asemenea, niște instrumentiști care au interpretat niște melodii. De exemplu, l-am văzut pe maestrul Botgros, împreună cu niște lăutari, care a interpretat Balada lui Ciprian Porumbescu. Nu a cîntat muzică populară, doar clasică. Nu văd nicio problemă în asta, oamenii în post mănîncă, la restaurant sau acasă. Nu știu dacă e un restaurant de lux acel local. Noi am stat la masă afară, într-un corn. Dar, cît de scump poate să coste un popușoi fier și un cartof fiert?”, a spus în replică vicarul Mitropoliei Moldovei, arhimandritul Siluan.

Totodată, protoiereul Zosima Toia, care este responsabil de „abateri şi devieri morale în societate” în cadrul Mitropoliei Moldovei, nu consideră acest lucru „o problemă”, ci dimpotrivă manifestația a ținut cont de toate „normele ortodoxe”.

Acesta este de părerea că jurnaliștii au exagerat atunci cînd „au prezentat publicului asemenea informații despre costurile petrecerii” și că, de fapt, un meniu de post la acel local ar costa în jur de 100 de lei de persoană.

„Cînd se face un praznic după o înmormîntare pe la restaurante nu tot sărbători se fac? Dacă a fost slujbă, iar după slujbă preotul a invitat oaspeții la masă, asta ce-i? O fost jocuri, salturi, răcnituri, ce o fost acolo? A fost o masă, la care s-a adus aminte despre toate momentele trăite de preot. Iar restaurantul, mi se pare, nu a fost chiar așa de scump. Acolo, la nuntă, e scump, cînd se pun primul rînd de bucate, al doilea rînd de bucate, băuturi fel de fel. Aici nu o fost așa, a fost cel mai ieftin. După cîte cunosc eu, nu au fost cheltuieli de mii de lei de persoană: dacă au fost cîte 100 de lei. Mai ales că cei care au pregătit masa sînt creștini”, a spus protoiereul Zosima Toia.

Slujitorii bisericii susţin că sînt revoltați de atitudinea jurnaliștilor și de felul în care au interpretat aceste informații, „în neștire de cauză”.

„Iaca în presa asta a voastră, nu scriți niciodată despre preoții care înfiază, cresc și educă cîte 2, 3, 5 copii. Niciodată nu faceți un film sau ceva de bine despre biserică, dar dacă iată așa un eveniment care, în viziunea dumneavoastră, e ieșit din comun, apoi… Ce-o fost? O simplă masă, atît… Tot de post”, a tăiat-o în cele din urmă protoiereul Zosima Toia.

Părerea lui a fost susținută și de alți preoți, care au declarat că este „păcat și trist” că jurnaliști au interpretat în așa mod acest eveniment.

La 16 iunie, arhimandritul Nicolae (Roşca), duhovnicul-administrator al Sfintei Mănăstiri Ciuflea din Chișinău, preşedinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în cadrul MAI, a organizat o petrecere de ziua sa de naștere în restaurantul „Capitoles Park”, situat în Parcul Valea Trandafirilor. Mai multe surse mass-media au estimat cheltuielile petrecerii la 300.000 de mii de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?