Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dezbateri publice privind crearea circumscripțiilor uninominale

21 aug. 2017,, 09:12   Politică
2844 0

Ministerul Justiției a publicat pentru dezbateri publice proiectul Regulamentului cu privire la activitatea Comisiei Naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente.

Crearea Comisiei respective prin hotărîre de guvern este prevăzută de noul sistem electoral adoptat recent de Parlament, transmite IPN.

Potrivit documentului, rolul și sarcina Comisiei este elaborarea, deciderea în privința constituirii a 51 de circumscripții uninominale în scopul petrecerii alegerilor parlamentare.

În particular, Comisia trebuie să organizeze, petreacă şi să decidă în privința constituirii circumscripțiilor în termen de cel puțin 13 luni pînă la data expirării mandatului Parlamentului, iar Componența Comisiei va fi aprobată de către Guvern cu cel puțin 14 luni pînă la data expirării mandatului Parlamentului. Membri ai comisiei urmează să fie desemnaţi doi reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale, un reprezentant al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, unul de la Preşedinţie, cîte un reprezentant al fracţiunilor şi grupurilor parlamentare, partidelor politice extraparlamentare care la ultimele alegeri parlamentare au obţinut peste 2% din voturile valabil exprimate.

Din componenţa Comisiei vor mai face parte trei reprezentanţi ai mediului academic și pedagogic din domeniu dreptului, geografiei şi sociologiei, cîte doi ai autorităţilor locale, cîte un reprezentant al partidelor politice care au avut un candidat la ultimele alegeri prezidențiale şi a participat la al doilea tur de scrutin, al Adunării Populare a Găgăuziei, asociaţiilor minorităţilor naţionale care constituie 1% din numărul populației moldoveneşti, Biroului pentru Relaţii cu Diaspora şi ai societății civile, din grupul de lucru pentru justiție și drepturile omului a Consiliului Național pentru Participare.

În componența Comisiei vor putea fi incluşi, cu drept de vot consultativ, reprezentanți ai Biroului de Reintegrare, Ministerului de Externe, un membru al Comisiei de la Veneția desemnat de Republica Moldova etc. Preşedintele şi secretarul Comisiei sînt aleşi din rîndul membrilor Comisiei cu majoritatea de voturi din numărul total al membrilor acesteia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?