X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Șapte persoane reținute pentru evaziune fiscală și spălare de bani (VIDEO)

18 aug. 2017,, 15:51   Societate
4987 0

Șapte persoane au fost reținute pentru evaziune fiscală și spălare de bani în proporții deosebit de mari, notează NOI.md.

Oamenii legii au efectuat 22 de percheziții la punctele de colectare a fierului vechi şi la oficiile a două societăţi comerciale specializate în achiziționarea metalului, precum și la domiciliile și în automobilele persoanelor responsabile din cadrul respectivilor agenţi economici.

Făptuitorii sunt învinuiţi de organizarea unor scheme frauduloase de evaziune fiscală şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Astfel, agenţii economici înregistrau în evidenţa contabilă acte de achiziţii a deşeurilor de metale, întocmite pe numele unor persoane fizice decedate sau aflate peste hotarele ţării.

De asemenea, făptașii achiziționau resturi și deşeuri de metale neferoase cu indicarea în actele de evidenţă contabilă a unor cheltuieli majorate, astfel încît suma impozabilă era denaturată şi, respectiv, erau diminuate esenţial sumele impozitelor achitate.


Datele preliminare ale anchetei arată că doar unul dintre cei doi agenți economici, începînd cu anul 2014, a reflectat în evidenţele contabile cheltuieli majorate cu peste 95 de milioane de lei. În prezent se întreprind acţiuni procesuale care au drept scop stabilirea valorii exacte a prejudiciului adus statului.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost depistate și ridicate documente contabile, înscrisuri de ciornă, carnete, suporturi electronice ce conţin informaţii cu privire la activitatea ilegală desfăşurată, peste 20 de telefoane mobile, aproximativ 200 000 de lei, şi peste 3000 de dolari SUA, mijloace bănești care nu au fost contabilizate.

La fel, au fost depistate peste 350 de tone de fier uzat fără acte de provenienţă.

Administratorul şi fondatorul celor două companii deţine proprietăți (casă, automobile de lux, terenuri etc.) în valoare de zeci de milioane de lei, legalitatea provenienţei acestora urmînd a fi verificată.

Cele şapte persoane învinuite de implicare în săvîrşirea infracţiunii au fost reţinute, iar pe 17 august 2017, în privinţa acestora au fost emise mandate de arestare preventivă pe un termen de 30 de zile.

În caz de condamnare, învinuiţii riscă de pînă la 10 ani de închisoare.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?