Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Deținuții din Penitenciarul Nr.3 își ispășesc pedeapsa în cîmp

17 aug. 2017,, 17:03   Societate
2591 0

Se comportă frumos şi sînt sîrguincioşi, iar după muncă nu merg acasă ci în celulă.

Aproape jumătate dintre deţinuţii Penitenciarului Nr.3 din Leova, îşi ispăşesc pedeapsa în cîmp în perioada sezonului agricol. Aceştia muncesc chiar şi pentru un salariu simbolic, fiind remuneraţi de trei ori mai puţin decît zilierii din sat. Din aceste contracte cîştigă atît închisorile, cît şi deţinuţii, cărora li se reduce din pedeapsă.

Iulian Coca are 30 de ani şi va ieşi la libertate abia peste şapte ani. Bărbatul spune că este mulţumit de jobul pe care îl are, întrucît poate cîştiga un ban.

"Îmi mai scade din termen, salariu îmi mai dă, ne mai întreţinem familia, ne mai întreţinem noi", a spus deţinutul Iulian Coca.

Ziua de lucru a condamnaţilor începe la ora patru dimineaţa şi se încheie la ora 12:00. Pentru munca lor sînt remuneraţi zilnic cu 60 de lei, iar unii deţinuţi ajung să cîştige lunar chiar şi pînă la 2000 de lei.


"Ne bucurăm şi noi că sîntem în cîmpul muncii, mai ajutăm familia, mai cîştigăm o capeică şi noi să luăm de la magazin cum aduce, o apă dulce ce trebuie pentru noi", a spus agricultorul Vasile Zaharia.

Proprietarul terenului spune că este mulţumit de munca condamnaţilor.

"O prioritate foarte mare este aceea că iese un număr stabil condamnaţi permanent. De la sate poate să iasă azi 20, mîine pot să iasă 12 sau 15 oameni. Aici ies oamenii, oameni stabili. Se îndeplineşte un volum de lucru stabil şi poţi să îţi plănueşti ziua de lucru", a spus agricultorul Vasile Zaharia.

În timp ce muncesc, deţinuţii sînt tot timpul supravegheaţi.

"Pentru asigurarea pazei a 10 deţinuţi este necesar de patru colaboratori ai penitenciarului. Riscul de a evada practic nu există", a declarat şeful adjunct al Penitenciarului Nr.3 din Leova, Eugeniu Caraman.

Potrivit Departamentului Instituţiilor penitenciare, din cei 8000 de deţinuţi din toată ţara, pe parcursul sezonului agricol, peste 20 la sută sînt angajaţi în cîmpul muncii.

"Cele mai frecvente joburi şi volumul de lucru care îl îndeplinesc deţinuţii din sistemul penitenciar la etapa actuală sînt muncile sezoniere agricole şi extracţia de calcar. Cele mai active penitenciare sînt Rusca numărul şapte, trei Leova, 18 Brăneşti şi 15 Cricova", a afirmat directorul interimar al DIP, Aureliu Suhan.

Deţinuţii îşi primesc salariile pe conturi speciale. Din sumele transferate, 27 la sută ajung în bugetul penitenciarelor, banii fiind folosiţi pentru întreţinerea instituţiilor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?