X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Discuții aprinse la CEC, cu membrii diasporei

17 aug. 2017,, 15:20   Politică
2498 1

Un grup de moldoveni de peste hotare au participat astăzi la o rundă de dezbatere la Comisia Electorală Centrală, în problema organizării alegerilor în afara țării, notează NOI.md.

Reprezentanții diasporei s-au plîns de faptul că CEC nu le garantează dreptul la vot, așa cum prevede Constituția, iar propunerile lor de îmbunătățire a situației sînt respinse nejustificat. Potrivit lor, mecanismul înregistrării prealabile la alegeri, în baza căruia CEC decide cîte secții de votare să deschidă într-o țară sau alta, s-a dovedit a fi complet nefuncțional. Migranții moldoveni au acuzat instituția de manipulare și neglijarea obligațiunilor de serviciu.

„CEC-ul ne manipulează, ei ne fac viața mai grea. Înregistrarea prealabilă e un dezastru, ea nu funcționează. Una dintre soluțiile propuse de noi a fost ca noi să colectăm un număr necesar de semnături, sîntem gata și să finanțăm deschiderea secțiilor de votare, cu condiția că CEC-ul ne garantează faptul că avem suficiente buletine de vot. Mie îmi este mai ieftin să deschid o secție de votare pentru 30-40 de oameni, plătim noi totul, numai să ne dea voie să votăm. Ei au respins propunerea, un fel de ping-pong, ne trimit ba la Guvern, ba la alte instituții”, a explicat Dumitru Vicol, un moldovean stabilit la Londra.

În replică, membrii CEC au menționat că la fiecare scrutin electoral se acționează în conformitate cu prevederile Codului electoral, iar principalele criterii pentru stabilirea numărului secțiilor de vot sînt: înregistrarea prealabilă și procentajul votanților la scrutinele precedente.

„Nu ați observat că secțiile de votare nu le deschide CEC, noi propunem, cumulăm date, dar trebuie să mergeți cu acest mesaj la alte organe de stat. Nu e destul să asiguri doar partea financiară. Secțiile de votare se deschid în baza a două criterii: înregistrarea prealabilă și datele de la scrutinul precedent. Datele care spuneți că le puteți furniza pe o provincie sau alta nu sînt relevante. Nu vă limităm, așa spune Codul electoral”, a punctat secretarul CEC, Veaceslav Agrigoroae.


Menționăm că la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, sute de cetățeni moldoveni de peste hotare nu au putut să-și exercite dreptul de vot, din cauză că s-au terminat buletinele. Conform legii, limita buletinelor de vot repartizate per secție este de 3000.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?