Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Crește numărul de cazuri de boli diareice acute și intoxicații alimentare

17 aug. 2017,, 15:00   Societate
1634 0

Centrul Naţional de Sănătate Publica atenționează despre agravarea situației epidemiologice prin sporirea numărului de cazuri de boli diareice acute (BDA), inclusiv izbucniri în grup de toxiinfecţii şi intoxicaţii alimentare (TIA).

Astfel, în șapte luni ale anului curent, morbiditatea sumară prin BDA a sporit pînă la 367,5 cazuri, față de 251,8 cazuri la 100 de mii populaţie, înregistrate în perioada similară a anului 2016, transmite IPN.

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică, numai în primele 15 zile a lunii august au fost înregistrate patru izbucniri, cu afectarea a 38 persoane în municipiul Chişinău; 27 de persoane în raionul Ştefan – Vodă, 26 în Străşeni și 13 în Orhei. Toate îmbolnăvirile au fost cauzate de servirea bucatelor în restaurante şi alte localuri publice cu ocazia diferitor ceremonii – nunţi, zile de naştere, inclusiv după consumul produselor luate la pachet din aceste localuri, servite de membrii familiei.

Anchetarea epidemiologică denotă că în condiţii insalubre au fost pregătite bucatele servite în tabăra „Dumbrava” din satul Talmaza, raionul Ştefan Vodă, unde atât la bolnavi, cît şi în probele diurne de bucate au fost identificate microorganisme condiţionat patogene. Situaţie similară s-a remarcat şi în satul Mîndrești, raionul Teleneşti, unde la bolnavi şi în produsele consumate a fost depistată Salmonella Enteritidis.

În unele cazuri la pregătirea bucatelor sunt antrenate persoane fără instruire profesională specială, instruire igienică şi examen medical.


Pentru prevenirea BDA și TIA, îndeosebi la copii, este necesar de a respecta următoarele reguli: evitarea procurării produselor alimentare în locurile neautorizate, fără condiţii optime de păstrare, spălarea obligatorie a mîinilor cu săpun după veceu şi înainte de masă, separarea bucatelor pregătite de materia primă, cu folosirea separată a inventarului pentru prelucrarea lor etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?