Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Zilele Diasporei: cum explică șefa BRD numărul redus al participanților din Rusia (VIDEO)

17 aug. 2017,, 13:21   Societate
5527 6

Dezinteresul moldovenilor din Federația Rusă față de reuniunile diasporei organizate anual la Chișinău este un lucru cert, dar care sînt cauzele acestui fenomen este greu de spus.

Afirmația aparține șefei Biroului pentru Relații cu Diaspora, Olga Coptu, și a fost făcută într-un interviu pentru NOI.md.

Statisticile deținute de BRD arată că, în anii precedenți, la evenimentele dedicate diasporei au participat cîte 5-8 participanți din Federația Rusă. O ușoară îmbunătățire a situației se atestă în acest an, la Zilele Diasporei înregistrîndu-se 20 de participanți din Rusia. Șefa BRD nu-și explică de unde vine acest dezinteres al migranților moldoveni din Est, comparativ cu activismul înalt al celor din Vest.

„Este adevărat că în ultimii patru-cinci ani reprezentanți din Federația Rusă, inclusiv președinți de asociații, au venit constant la Zilele Diasporei, dar în număr mai mic. Pentru acest an, spre surprinderea noastră, avem peste 20 de persoane înscrise din FR. Trebuie să menționăm că nu a fost niciodată o limitare sau preselecție a participanților. De fiecare dată deschiderea este pentru toată lumea, nu există o limitare într-o țară pînă la un anumit număr de participanți. În ultimul an am depus efort ca să construim aceste punți și să vorbim mai des și cu cei din Federația Rusă, deși accesul era relativ limitat. Sîntem interesați să participe toată lumea de la Est la Vest”, a explicat Olga Coptu.

Potrivit ei, o explicație ar putea consta în faptul că liderii asociațiilor din diasporă dintr-o țară sau alta se schimbă destul de des, iar autoritățile de la Chișinău nu reușesc să mențină o legătură cu succesorii lor.


Referindu-se la acuzațiile de afiliere politică la adresa BRD, lansate de unii concetățeni din diasporă, funcționara a ținut să precizeze că unii au tendința „de a interpreta deciziile instituției eronat sau chiar tendențios”.

„În acest an au fost mai multe acuzații, inclusiv de implicări politice a BRD-ului, în opinia noastră nefondate. Pot să menționez comportamentul exemplar al colegilor mei. În timpul campaniei electorale BRD a fost deschis și echidistant atît pentru alegătorii din Est, cît și pentru cei din Vest. Uneori informația se interpretează eronat sau tendențios. Noi nu am avut o atitudine privilegiată pentru o țară sau alta, pentru că Moldova este oriunde sînt cetățenii ei. Deseori însă mandatul BRD a fost interpretat eronat sau greșit și în unele cazuri așteptările diasporei depășeau atribuțiile noastre”, a adăugat șefa Biroului pentru Relații cu Diaspora.

Menționăm că, în acest an, la Zilele Diasporei sînt așteptați în jur de 100 de participanți. Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 august.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?