Guvernarea a fost nevoită să modifice sistemul electoral, opinie

Guvernarea a fost nevoită să modifice sistemul electoral, opinie

Actuala guvernare a modificat sistemul electoral pentru a se putea menține la guvernare. Guvernarea a fost nevoită să facă această modificare sub presiunea pericolului din afară.

Declarațiile contradictorii au fost expuse în cadrul emisiunii „WatchDog” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Expertul Valeriu Pașa a menționat că actuala putere a făcut modificarea pentru a se putea menține la guvernare și că înainte de alegeri nu se modifică sistemul electoral, el poate fi doar ajustat dacă este cazul. „Asta este recomandarea generală, practica democratică internațională pentru că deputații care sînt astăzi în Parlament nu trebuie să-și creeze reguli pentru ei înșiși”, a menționat Valeriu Pașa.

Potrivit lui, în nicio țară parlamentară, așa cum este Republica Moldova, nu există un asemenea sistem electoral. Un asemenea sistem pentru un parlament unicameral este exclus din simplul motiv că poate să ajungă deputat o persoană cu 5-6% dintre voturi. „Lucrul ăsta este absolut nereprezentativ și chiar antidemocratic mai ales în condițiile Republicii Moldova”, a spus Valeriu Pașa.

Pe de altă parte, Ghenadie Cosovan, președintele Asociației „Credință Patriei”, susține că în politica moldovenească au început să apară forțe externe, susținute de Kremlin, lucru demonstrat de alegerea președintelui. În opinia lui, dacă era să se aplice la alegerile următoare sistemul electoral vechi, Partidul Socialiștilor era să le cîștige. „După sistemul nou aprobat avem o șansă”, spune Ghenadie Cosovan.


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu10 comentari

ion 17 aug. 19:31
Deleted
Roman 17 aug. 19:31

Presiuni au fost si deja numai sunt, au trecut ca o fortuna care deja nu se va mai intoarce, Plahotniuc s-a gindit la toate inainte de a face aceasta miscare

Ivan 17 aug. 15:37

Cei care îs la treucă nu vor so părăsească,iar cei care încă nau ajuns acolo, se vor în ruptul capului, și neau văzut ei pe noi păcătoșii.., principalul de noi ei au nevoe numai la alejeri.

Dima 17 aug. 13:51

Plahotniuc a fost nevoit sa modifica sistemul electoral pentru a se mentine la putere, si el a bagat aceasta combinatie foarte iscusit, fara multa galagie atit din partea societatii, cit si din partea europenilor.

Alexandru 17 aug. 12:12
Deleted
Sanea 17 aug. 11:46

Valeriu Pasa este exemplul ca omul isi schimba orientarile in dependenta de situatie. Daca in 2016 era absolut convins ca Moldova trebuie sa isi schimbe sistemul electoral, acum deja este absolut contra.

Danu 17 aug. 11:10

Schimbarea sistemului electoral era prevazuta si in strategiilor a mai multor partide, cu ce ei au fost impotriva doar din cauza ca a fost propus de PD.

Pavel 17 aug. 10:44

Băi , sistemul a fost schimbat pentru că așa vrem noi poporul, ori nu tu urlai pe scena din PMAN și spuneau că sistemul trebuie schimbat?

Cornel 17 aug. 10:43

Asta cine spune, idiotul care striga în PMAN că sistemul trebuie schimbat iar oamenii au votat acest lucru? nu cum să crezi un alcoolic ca Valeriu Pașa acum ?

Виктор 17 aug. 09:02

Косован все не успокоится пора на покой кто ему платит те интересы он защищает

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load