Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

''Zi istorică'' pentru Columbia

16 aug. 2017,, 22:00   Externe
1855 0

Columbia a declarat marți conflictul cu FARC (Forțele Armate Revoluționare din Columbia) oficial încheiat, rebelii predîndu-și ultimele arme, relatează miercuri agenția DPA.

FARC, cea mai mare grupare rebelă de stînga din Columbia, a predat ultimele două containere cu arme și explozibili Organizației Națiunilor Unite (ONU), punînd capăt în mod oficial unui conflict care a durat peste 30 de ani.

Președintele columbian Juan Manuel Santos a caracterizat ziua de marți drept ''o zi istorică'' pentru țară, în cadrul unei ceremonii pentru marcarea acestui eveniment în Fonseca, la granița de est cu Venezuela.

''Acum putem dezvolta regiuni din țară unde noi nu am putut face aceasta niciodată'', a afirmat Santos.

Guvernul a pierdut accesul în multe regiuni ale țării din cauza conflictului, care a izbucnit în 1964, și a fost în imposibilitate de a controla traficul crescînd de droguri.


Armele vor fi date la topit și materialul rezultat va fi folosit la ridicarea unor memoriale ale păcii, care vor fi amplasate pe teritoriul Columbiei, la sediul ONU din New York și în Havana, unde au avut loc convorbirile de pace timp de aproape patru ani.

În total, 8.112 arme și 1,3 milioane de cartușe au fost strînse de către ONU, potrivit șefului misiunii organizației în Columbia, Jean Arnault.

FARC a semnat un acord de încetare a focului cu guvernul în iunie 2016, după mai bine de 50 de ani de lupte. Circa 220.000 de persoane și-au pierdut viața în conflict.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?