Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Mandatul EUBAM la frontiera Moldovei ar putea fi prelungit

16 aug. 2017,, 15:21   Politică
2046 1

Mandatul Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) ar putea fi prelungit pînă în anul 2020.

Totodată, EUBAM intenţionează să contribuie la soluţionarea conflictului transnistrean şi la consolidarea nivelului de cooperare internaţională în domeniul gestionării frontierelor. Despre aceasta a vorbit ieri şeful Misiunii, Andrew Tesoriere, în cadrul unei întrevederi cu noul şef al Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, generalul-locotenentul Petro Ţighical.

Potrivit Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, el, de asemenea, a confirmat intenţia de a continua o cooperare strînsă cu agenţia de frontieră din Ucraina, în special, în scopul consolidării capacităţilor operaţionale şi instituţionale pentru a asigura un control eficient şi securitatea frontierelor.

Ţighical a menţionat importanţa Misiunii în lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere, îmbunătăţirii capacităţilor operaţionale şi ameliorarea nivelului de cooperare între Ucraina şi Moldova.

Interlocutorii au subliniat că în ultima perioadă au fost obţinute rezultate semnificative. În special, a fost asigurată patrularea comună pe zona de frontieră moldo-ucraineană, au fost întreprinse o serie de operaţiuni speciale ce vizează combaterea traficului de arme de foc ilegale şi contrabandei cu produse din tutun. În afară de aceasta, rămîne pozitivă cooperarea pe subiectele de examinare a riscurilor, în special, examinarea generală a ameninţărilor la frontiera cu Moldova.

De asemenea, una dintre cele mai importante aspecte ale cooperării este dezvoltarea controlului comun în punctele de trecere la frontiera moldo-ucraineană.

Şeful Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, a exprimat încrederea în legătură cu faptul că cooperarea strînsă cu omologii europeni va continua şi în viitor. În primul rînd, aceasta ţine de subiectele legate de adaptarea legislaţiei naţionale şi îmbunătăţirea gestionării integrate a frontierelor în conformitate cu standardele europene, amenajarea punctelor de trecere a frontierei pentru organizarea controlului comun, căutarea unor forme noi de consolidare a securităţii frontierelor, şi, desigur, sporirea nivelului de încredere publică în serviciul de frontieră.

Misiunea EUBAM a fost lansată pe 30 noiembrie 2005 la solicitarea comună a preşedinţilor Republicii Moldova şi Ucrainei, adresată Comisiei Europene. Misiunea EUBAM este finanţată în întregime de Uniunea Europeană în contextul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat, iar Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) este partenerul ei de implementare.

EUBAM reprezintă un organ consultativ, tehnic, mandatat să consolideze capacităţile de gestionare a frontierei a partenerilor săi – serviciile vamale şi grăniceri, organele de ocrotire a legii şi agenţiile de stat din Moldova şi Ucraina. Misiunea are drept scop să aducă o contribuţie substanţială la dezvoltarea procedurilor de gestionare a frontierei care să corespundă standardelor Uniunii Europene şi să servească necesităţilor legitime ale cetăţenilor moldoveni şi ucraineni, călătorilor şi comerţului, fapt care, la rîndul său, va contribui la consolidarea securităţii regionale şi susţinerea dezvoltării economice. Mandatul Misiunii a fost extins deja de patru ori (în 2007, 2009, 2011 şi 2015), iar mandatul curent expiră la 30 noiembrie 2017.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?