X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Dezvăluirile unui fost vicespicher şi fost prim-vicepremier

16 aug. 2017,, 09:41   Politică
5017 13

În cadrul unui interviu acordat postului „Europa Liberă”, Nicolae Andronic, fost vicespicher şi fost prim-vicepremier al Moldovei, a dezvăluit cum a apărut în Constituţie articolul privind neutralitatea RM.

„Ideile apar pornind de la realitățile prin care trece țara. Republica Moldova atunci a ieșit din Uniunea Sovietică și era atrasă cu toate puterile de către fostele republici sovietice înapoi în blocul militar al Tratatului CSI. Or, eforturile depuse pentru a nu fi atrași în această cursă, să nu semnăm, și trebuie să-i recunoaștem meritul domnului președinte Snegur de atunci, nu a mers la semnarea acestui tratat militar al CSI-ului și o formă de legalizare a acestei nesemnări a fost introducerea în Constituție a prevederii de neutralitate a țării, adică, Moldova nu participă la acest tratat. Nimeni nici nu se gîndea atunci la o posibilă discuție măcar despre NATO, despre alte blocuri militare. Pentru noi, atunci era foarte important să avem o bază legală la masa de tratative cu Rusia și să le spunem că Constituția nu ne permite intrarea în blocuri. Or, dacă astăzi sînt alte păreri, n-au decît să adune Parlamentul, să modifice Constituția și să prevadă alte măsuri”, a declarat el.

Nicolae Andronic a spus că „astăzi, pe teritoriul Republicii Moldova staționează nelegal trupele rusești și, de aceea, ea nu este țară neutră din punct de vedere clasic”. „Eu cred că actuala guvernare va face tot posibilul, avînd susținerea aceasta internațională pe care n-am avut-o noi, pe care nu am avut-o atunci, căci erau 15 republici și nimeni nu ne susținea, dar acum cu așa susținere și a părții americane, și a Uniunii Europene am putea mult mai ușor să ne debarasăm de aceste trupe rusești care staționează nelegitim pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?