Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Expert rus: În Moldova lucrurile se mișcă spre alegeri anticipate

15 aug. 2017,, 14:50   Politică
4859 7

Dacă autoritatea Partidului Democrat în Moldova se va clătina, în Occident se vor găsi puțini apărători ai acestuia, consideră cercetătorul științific superior al Institutului Economiei al Academiei de Științe a FR, expertul Andrei Deveatkov.

În articolul său despre viitorul relațiilor dintre Moldova și Rusia publicat de portalul Intersection el a menționat că „majoritatea parlamentară de guvernare din Moldova tot mai mult se discreditează în ochii cercurilor politice europene și americane, care, chiar și în cazul unor motive geopolitice, nu vor închide ochii la inițiativele antidemocratice din republică”.

Potrivit lui, „Chișinăul nu ar trebui să se aștepte la generozitate din partea Uniunii Europene chiar și în cadrul pachetului de asistență oficială aprobat în valoare de 100 de milioane de euro”.

„Dar, deoarece Igor Dodon și Partidul Socialiștilor au jucat în situația privind schimbarea sistemului electoral de partea PD, acestuia din urmă, evident, îi va fi extrem de greu să continue să se poziționeze în calitate de luptător cu coloana a cincea a Rusiei în persoana lui Dodon”, consideră autorul.

El a menționat că PD are „doar două soluții: fie să mențină tensiunile prin intermediul noilor atacuri anti-Kremlin, fie să anunțe alegeri parlamentare anticipate”.


Trebuie să se țină cont de faptul că, mai devreme sau mai tîrziu, potențialul acțiunilor antirusești se va epuiza: Moscova oricum nu va retrage trupele (din Transnistria – nota red.), iar relațiile cu Occidentul doar se vor înrăutăți. De aceea, situația treptat evoluează spre alegerile parlamentare anticipate, pe care Partidul Socialiștilor și PD ar putea liber să le cîștige, în ciuda instabilității politice interne și externe generale”, a menționat el.

Expertul a specificat că „Rusia se află într-o situație deloc simplă: politica normalizării relațiilor ruso-moldovenești pe vectorul Putin-Dodon practic a ajuns în impas, iar orice sancțiuni noi împotriva Moldovei nu numai că nu vor aduce rezultate, ci dimpotrivă – vor consolida pozițiile PD”.

„De aceea, Moscovei (de altfel, ca și Occidentului) îi rămîne doar să urmărească evoluția intrigilor din politica moldovenească”, a conchis politologul rus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?